Incrementa la població vulnerable de més de 65 anys

La memòria de Caritas recorda que la majoria de participants són parelles amb fills de menys de 44 anys

Per . Actualitzat el

Càritas Diocesana de Tarragona va celebrar la XXXVIII Assemblea Diocesana, aquest cap de setmana, per aprovar la Memòria d’activitats i l’econòmica del 2015 i els objectius per al 2016. El director de Càritas diocesana de Tarragona, Francesc Roig, va dir que la Memòria reflecteix una situació «no resolta» i va fer especial menció al Servei de migració i a la crua realitat dels refugiats. Una tragèdia en la qual «posarem tots els recursos necessaris però no entrarem en populismes ni en estratègies mediàtiques. Valorarem tots les situacions i donarem una resposta convicent», va dir.

Pel que fa a les dades de la Memòria 2015, cal destacar que el perfil majoritari dels participants són parelles amb fills, d’entre 25 i 44 anys, però remarcant que aquest col·lectiu ha baixat respecte a l’any anterior, incrementat el de persones de més de 65 anys. Els participants continuen sent aturats i amb un nivell mínim de formació. Les principals ajudes han estat alimentació; orientació i acollida; roba i subministres com aigua, llum, transport, farmàcia…

En aquest sentit, algunes de les novetats d’enguany presentades a l’asssamblea són el conveni establert amb el Monestir de Poblet per a l’acollida dels sense llar; les diferents aportacions econòmiques a les Càritas parroquials per tal millorar les seves infraestructures; la Trobada de totes les Càritas diocesanes de Catalunya el proper 22 d’octubre al Camp de Mart.

A continuació, , Xavier Rius, responsable del departament d’Acció social de Càritas, va presentar la nova Llei del voluntariat que va donar peu a debat.

Objectius

De cara al 2016, Francesc Roig va presentar els objectius de Càritas, que són: aprofundir en la incorporació dels conceptes del Model d’Acció Social (MAS) en la nostra acció, fent incidència especialment en la formació i en la millora dels aspectes relacionats amb l’acollida i l’acompanyament a les Càritas Parroquials i als seus projectes. Unificar els criteris d’actuació en programes, projectes i altres actuacions de Càritas Diocesana de Tarragona. Continuar treballant amb els voluntaris i els tècnics per tal de donar un millor servei a tots els participants i persistir en la millora de la gestió dels recursos. Caldrà desenvolupar enguany diversos aspectes de la nova llei de voluntariat. Incrementar l’ús del SICCE-MIS (Sistema d’informació confederal de Càritas espanyola- Mòdul d’intervenció social) com a eina per a tot el conjunt de Càritas. Prosseguir amb la divulgació de les nostres accions per tal de fer visibles les causes que generen pobresa i exclusió tot denunciant aquells aspectes més punyents. Especialment cal posar en marxa un nou web de CDT on acomplim els aspectes ue ens pertoquen de la llei de transparència. Persistir en les activitats d’animació i sensibilització. Incrementar el treball en xarxa amb d’altres institucions que porten a terme accions complementàries a les nostres. Reforçar la pràctica de la solidaritat en totes les accions que realitza Càritas.

Memòria econòmica

Pel que fa al moviment de tresoreria, el responsable del departament d’administració i sots-director, Lluis Aranda, va informar de l’estat de comptes de l’exercici 2015 i del pressupost per a l’exercici 2016. Va explicar que han baixat els donatius de particulars i entitats respecte a l’any anterior.

L’Arquebisbe va cloure l’acte amb l’agraïment a totes les Càritas (parroquials, interparroquials i diocesana) per la seva tasca realitzada. «El cor de Càritas Diocesana de Tarragona fa 50 anys que batega. No podem deixar que s’aturi. Gràcies a tots els qui, dia rere dia, doneu vida a aquest cor. I una crida als qui encara no us heu decidit, sobretot als joves: cal que aquest cor bategui molts anys», va expressar.