Tarragona, epicentre del comerç agroalimentari

El Port acull l’Agrifood International Congress

Per . Actualitzat el

Durant dos dies el Port de Tarragona és el centre internacional del sector agroalimentari. El Agrifood International Congress ha reunit 220 professionals de les principals empreses que integren el sector: empreses estibadores, consignatàries, importadores, fabricants de pinsos, shippers, control companies, etc. La competitivitat del sector i la seva globalitat; l’anàlisi de la cadena logística; la producció agrària a Estats Units (un dels principals països exportadors del sector); el paper dels ports, el transport marítim i el paper del ferrocarril en els tràfics agroalimentaris han estat alguns dels temes que han centrat el debat en aquestes jornades internacionals.

Es tracta d’un congrés té com a objectiu l’anàlisi dels reptes que estan apareixent en la indústria agroalimentària. El contingut s’ha dissenyat tenint en compte les polítiques europees en aquesta matèria, la producció mundial i els efectes que sobre ella poden tenir factors tan actuals com el canvi climàtic o la incidència en la producció amb productes modificats genèticament.

Altres temes que tracta l’Agrifood International Congress són la incidència de la logística en el proveïment de matèries primeres i en la producció, temes de mercat i preus, els ports i el transport marítim i la importància de la cadena de suministrament en el sector.

Les aportacions de tots els actors, des de la producció fins al consumidor industrial d’aquestes matèries primeres, es recullen al llarg del congrés en diverses taules rodones on es debatran els temes que més interessen al sector. El congrés es complementa amb visites a les instal·lacions portuàries, a centres d’integrats de producció agroalimentària i amb espais i moments dedicats al networking entre les empreses que integren aquest sector.

La producció catalana de pinsos representa el 30% de la producció espanyola. Per la seva banda, Aragó participa amb el 10% en la producció total. Així doncs, es pot afirmar que al hinterland del port de Tarragona es fabrica el 40% del total espanyol. Aquesta zona s’abasteix des de matèria primera a través del port de Tarragona.

El 50% de la producció porcina espanyola està localitzada entre Catalunya i Aragó. Aquest sector consumeix més del 55% del pinso que es fabrica.

El port de Tarragona va ocupar el segon lloc en el rànquing portuari espanyol en el moviment de granels sòlids, amb 9’7 M de tones el 2014 i el primer a productes agroalimentaris a granel.

Actualment, és el primer port de la Mediterrània en moviment de productes agroalimentaris a granel, amb més de 4’6 M tones el 2014 (la partida d’agroalimentari i ramader, ascendeix a un total de gairebé 5 M tones).