Òscar Cadiach i Josep Sendra rebran la Creu de Sant Jordi

L’entrega del guardó per ambdós ‘tarragonins’ serà el pròxim 26 d’abril

Per . Actualitzat el

Josep Sendra, fill predilecte de la ciutat, té a l’esquena una llarga trajectòria política i social. Entre altres, va ser president de Càritas i de la Cooperativa Obrera. Va ser un dels impulsors del Congrés de Cultura Catalana a les comarques de Tarragona i d’Òmnium Cultural al Tarragonès.

Políticament, va formar part de la Comissió dels Vint, que redactà l’avantprojecte d’Estatut d’autonomia de Catalunya el 1979. Ha estat regidor de l’Ajuntament de Tarragona, delegat territorial a Tarragona de l’aleshores Departament de Governació i diputat al Parlament de Catalunya.

Va ser proposat per aquest guardó pel Casal Tarragoní, amb el suport de l’Ajuntament.

Per altra banda, l’altre guardonat serà l’alpinista Òscar Cadiach. És alpinista, guia de muntanya, fotògraf i càmera d’alçada, tasca que li ha permès realitzar diverses pel·lícules de les seves expedicions i ha guanyat premis arreu del món.

Nascut a Barcelona, es va instal·lar a Tarragona fa molts anys i, des de llavors, que projecta la ciutat a tots els cims que corona. Fa dos anys va rebre el títol de Fill Adoptiu de la Ciutat per l’Ajuntament de Tarragona (2014). Cadiach és el primer occidental que va pujar a l’Everest sense oxigen i pel vessant nord.

El 7 d’agost de 1984 va aconseguir arribar al cim del seu primer vuitmil, el Nanga Parbat. Ara, 30 anys després, està a un pas de tancar el cercle. Porta 13 vuitmils aconseguits i a l’horitzó el catorzè: el Broad Peak. Ha participat en nombroses expedicions a Kenya, l’Ahaggar d’Algèria (Àfrica), als Andes i la Patagònia (Amèrica del Sud), i al Karakoram i Himàlaia (Àsia).