La brigada tuitaire, la policia dels abocadors

Per . Actualitzat el

Sembla que, a banda de la inoperància política, el tema de moda a Tarragona està relacionat amb els abocadors il·legals. Ara, com per art de màgia, tothom ha descobert que la ciutat Patrimoni de la Humanitat amaga més porqueria de la que pensem. Un cop més, les xarxes socials han estat fonamentals per denunciar la desídia política i l’incivisme d’alguns ciutadans que, per allò que intuïm i veiem, se senten més còmodes vivint en una quadra. Passejar per alguns dels paratges del municipi és desolador. Els abocadors il·legals a cel obert han esdevingut part del nostre patrimoni i són protagonistes pràcticament omnipresents en algunes zones del pulmó de Tarragona. El més preocupant és que això fa anys que dura i que va ser necessària la pressió de Facebook i del Twitter –i la difusió als mitjans de comunicació– perquè els governants i l’oposició es posessin les piles. Ara sembla que tothom està molt preocupat amb el nostre entorn natural i l’estat de les nostres zones verdes i boscoses. Els polítics es posen de puntetes per sortir a la foto, alguns fent creure que estan íntimament implicats en aquesta lluita. Però, com sempre, és només fatxada. Fins fa no res, els importaven ben poc els abocadors, la neteja dels boscos… Els nostres governants, malauradament, només actuen sota pressió i sempre intentant treure rèdit polític i amb molta presència mediàtica pel mig. La regidora de Medi Ambient i Neteja, Ivana Martínez, va fer una crida al civisme ciutadà i va insistir que «l’Ajuntament de Tarragona no és el culpable de tot». Té raó, la jove regidora. El govern municipal només és responsable de no fer bé la seva feina i aquesta consisteix a aplicar i fer respectar la llei. Per què tenim ordenances municipals? Per què no crea una brigada d’inspecció (amb agents de paisà)? No hi ha diners? Vinga… no fotem!!! En aquest Ajuntament no hi ha diners per allò que no li convé. És obvi que és responsabilitat de l’ajuntament controlar la brutícia de la ciutat i evitar-la. Només ha de fer complir l’ordenança municipal. No cal que s’hi mati gaire. A parer meu és trist que el consistori hagi de recórrer als tuitaires per saber el mapa dels abocadors il·legals. Els regidors, que suposo que es passegen pels carrers de Tarragona, no veuen la brutícia acumulada a la Part Alta, al centre i a la part baixa de la ciutat? Què fan per evitar-ho? Miren cap al costat o els fan els desentesos? Ah, és clar, és molt més fàcil tenir una brigada tuitaire que faci la seva feina. Més fàcil i més econòmic. Davant d’aquest panorama jo pregunto: per a què serveixen els nostres governants i per què cobren? Potser també s’hauria de fer alguna neteja a l’Ajuntament…