Noves instal·lacions per als tallers ocupacionals de la Fundació Estela

Uns 80 usuaris es beneficiaran del nou equipament impulsat per la Xarxa de Santa Tecla al polígon Riuclar

Per . Actualitzat el

La Xarxa de Santa Tecla ha iniciat les obres d’adaptació necessàries per concentrar en una remodelada nau industrial del Polígon Riuclar tots els serveis ocupacionals que desenvolupa la Fundació Estela, entitat dedicada a la formació i la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat psíquica a les comarques de Tarragona. La Xarxa de Santa Tecla habilitarà un espai més còmode i funcional per a la vuitantena d’usuaris i usuàries dels tallers ocupacionals que avui en dia té la institució, amb previsió que puguin traslladar-se i estrenar les noves instal·lacions el pròxim mes de setembre. En una segona fase a la nau també s’hi desplaçaran els usuaris i usuàries de la bugaderia industrial del Centre Especial de Treball Santa Tecla, que en l’actualitat es troba en una nau ubicada al terme municipal de Pallaresos.  

El projecte de la Xarxa de Santa Tecla, entitat a la qual la Fundació Estela va adherir-se l’any 2013, pretén millorar les instal·lacions dedicades als usuaris i usuàries del Servei de Teràpia Ocupacional (STO) i  del Servei Ocupacional d’Inserció SOI. Els 83 usuaris i usuàries d’aquests dos serveis (73 del Servei de Teràpia Ocupacional i 10 del Servei Ocupacions d’Inserció) estrenaran les noves instal·lacions, ubicades a una nau del Polígon Riuclar, a partir del pròxim mes de setembre. Més endavant, en una segona fase, s’habilitarà un espai per al trasllat de la bugaderia industrial del Centre Especial de Treball (CET) Santa Tecla, que actualment té 45 usuaris i usuàries.

Les tasques d’arranjament i adaptació de la nau industrial, pressupostades en 280.000 euros en la seva primera fase, van iniciar-se la setmana passada. Des del punt de vista tècnic, la nau es distribuirà en quatre usos diferenciats, però amb una vinculació entre ells, des del punt de vista dels usuaris. La part de la nau que anteriorment era destinada a les oficines, i que es distribueix en planta baixa i planta primera, acollirà en planta baixa el Servei de Teràpia Ocupacional (STO) de la Fundació Estela, i en planta primera les oficines d’administració i serveis generals de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla.

La part posterior de l’edifici se sectoritzarà i deixarà com a resultat dos espais diàfans de superfície útil aproximada de 1.200 m², que seran destinats a magatzem general i magatzem de material sanitari (l’àrea situada a la façana nord), i una reserva per a la nova bugaderia industrial i Centre Especial de Treball (l’espai situat en façana sud). La part exterior servirà d’aparcament i zona de circulació de mercaderies.

Els STO tenen per missió dur a terme la teràpia ocupacional necessària per a la integració social de persones disminuïdes que estan en edat laboral i que, temporalment o definitivament, no tenen capacitat de treball suficient per cobrir el cost de manteniment d’una plaça en un Centre Especial de Treball. La teràpia ocupacional està orientada cap a la preparació per a la integració laboral. El SOI, per la seva banda, és una alternativa a la integració laboral d’aquelles persones amb discapacitat intel·lectual que, tot i que tenen aptituds laborals i productives, encara no es poden incorporar als centres especials de treball per manca de formació laboral o d’oferta de treball. Per tant, aquest servei esdevé un pas intermedi entre els centres ocupacionals i els centres especials de treball. Dins l’edifici, es troba en la planta baixa del sector més pròxim a la façana principal. El projecte i dimensions dels espais d’aquesta activitat consisteix en:

– Aula oberta per a quatre grups de treball (195 m²)

– Aula d’usuaris assistits (81 m²)

– Aula de musicoteràpia i multisensorial (39 m²)

– Aula de psicomotricitat (51m²)

– Menjador i sala d’activitats múltiples (133 m²)

– Despatx de direcció, despatx  de treballador social, despatx de psicòleg i sala de relax. (53m²)

– Despatx d’educadors (28m²)

– Cinc cambres higièniques i una cambra de neteja (70m²)

– Aula per al Servei Ocupacional d’Inserció (51m²).

NAU-ESTELA