Denuncien setze abocadors il·legals

Els tuitaires de #TgnTT han presentat una moció perquè l’Ajuntament modifiqui el reglament de la deixalleria i elabori un pla de prevenció

Per . Actualitzat el

Com una nafra entre el verd dels pins i els llentiscles, un devessall de deixalles taquen la Budellera. A escassos metres del col·legi Mare Nostrum, un espai que hauria de pertànyer a la natura es converteix en llar improvisada de runes, mobles rossegats i, qui sap si, adés i ara, d’algun transeünt. No és l’únic espai d’aquestes característiques que acull l’Anella Verda, la zona boscosa que encercla el nucli urbà i que tots els partits es vanten de protegir. Malgrat tot, els encarregats de donar-ho a conèixer no són regidors ni tècnics municipals. Es tracta de setze tarragonins que, fins fa poc, ni es coneixien en persona.

Abocador il·legal ubicat a la Budellera a tocar del col·legi Mare Nostrum i el CIFO. / Foto: Tomàs Varga Gràcies a la viralitat de les xarxes socials, els tuitaires de #TgnTT han fet córrer fotografies de setze abocadors il·legals i han obligat el consistori a actuar. El primer pas del Govern municipal va ser netejar d’urgència, el 23 de març, un abocador ple de roba ubicat al Llorito que, fins i tot, contenia restes d’amiant, un mineral altament tòxic.
El passat 1 d’abril, un parell de mesos després que comencessin les denúncies dels tuitaires, la consellera Ivana Martínez es va reunir amb una representació d’aquest col·lectiu per informar-los sobre el procediment administratiu que cal seguir per netejar terrenys que són de propietat privada: «l’Ajuntament demana als propietaris dels terrenys que ho netegin, si no hi ha resposta, és el mateix consistori qui ho fa i passa, posteriorment, el cost de la neteja». Martínez va remarcar, que en cas que els terrenys siguin de caràcter públic, s’actua de manera automàtica.

Cinc representants del col·lectiu de tuitaires #TgnTT registrant a les oficines de l’OMAC la moció sobre els abocadors il·legals que es debatrà en el pròxim ple municipal. / Foto: Tomàs Varga.Malgrat tot, els tuitaires troben a faltar un pla de prevenció i, per aquest motiu han presentat una moció que es debatrà en el pròxim ple municipal. «Quan una persona denuncia un abocador, què es fa?», pregunta Albert Puñet, un dels membres de #TgnTT. «Això no està escrit enlloc. Estem demanant un pla de prevenció que l’Ajuntament ens diu que té però que no el té escrit. Quan una cosa no està escrita és que no existeix».

La moció també demana un nou reglament per a la deixalleria municipal que en fomenti l’ús.  «Hem d’evitar situacions surrealistes com portar runa a la deixalleria amb permís d’obres i que no te la deixin abocar tota. Això genera abocadors il·legals», diu Puñet, que recorda que els usuaris de la deixalleria van disminuir un 57% des del 2008 al 2014. En aquest sentit, els tuitaires proposen emmirallar-se en la ciutat veïna de Valls que bonificarà la taxa de la brossa dels usuaris de la deixalleria.

La consellera Martínez explica que ja fa sis mesos que s’està treballant en aquest nou reglament i que en pocs més estarà enllestit.
Tots els grups municipals no inclosos en el Govern de la ciutat ja han donat suport a aquesta moció. Mentrestant, l’equip de Govern, que abans de pronunciar-se la vol estudiar, està preparant una campanya de conscienciació contra l’incivisme per informar sobre els llocs preparats per llençar les deixalles, i evitar que ho facin en zones on no correspon. Cal recordar que les deixalles de major grandària es poden recollir a casa trucant al Telèfon Verd (977 296 222) o via correu electrònic.

Veient la notorietat mediàtica que ha tingut aquesta denúncia, la gent de #TgnTT ja treballen en noves campanyes per empentar l’ens local a solucionar problemes de ciutat.

Un exemple en són les fotografies de «les escales no mecàniques» de la ciutat. Una obra d’art de l’enginyeria disfuncional a l’estil aparcament intel·ligent Jaume I que condiciona negativament els vianants de la ciutat.