Tarragona i Reus debatran sobre la pobresa energètica

Els dos ajuntaments parlaran conjuntament sobre mesures en tarifes i facturació d’electricitat, gas i aigua

Per . Actualitzat el

La regidora de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona, Ana Santos, i la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, han presentat públicament aquest dilluns 11 d’abril tres mocions conjuntes amb mesures per adaptar a la realitat les tarifes i els conceptes de facturació de subministrament d’aigua, llum i gas, que es debatran als propers plens que celebrin cadascun d’aquests ajuntaments.

Aquestes mocions s’han treballat en el grup polític de la Taula de pobresa energètica de Tarragona i Reus, on són presents totes les forces polítiques amb representació als dos ajuntaments.

Les tres mocions, una per cada subministrament, inclouen les següents propostes:

· Un nou marc tarifari per promoure l’estalvi. Proposen a les empreses de subministrament d’aigua, llum i gas que estudiïn la creació d’un marc tarifari en el qual el cost total de la factura vagi més lligat amb el consum. Amb això es pretén l’estalvi en les factures d’aigua, llum i gas a través de l’estalvi energètic.

· Creació d’una «factura solidària» per part de les empreses de subministraments. Proposen a les empreses de subministrament d’aigua, llum i gas que tinguin en compte modalitats de facturació especial de suport a les persones amb menys recursos que són usuaris dels serveis socials municipals. Es tracta de crear-ne una de nova, que podria portar per nom «factura solidària» o adaptar les existents a la realitat actual.

· Abaixar impostos i taxes del consum bàsic. Proposen a les administracions amb competències fiscals un tractament d’impostos i de taxes dels subministraments d’aigua, llum i gas d’acord amb la consideració de consum bàsic.

Pobresa energètica

La pobresa energètica és una problemàtica complexa que cal tractar des de diferents àmbits – el social i el mediambiental principalment- amb l’objectiu d’identificar les causes i oferir solucions com el foment de l’eficiència energètica, la promoció del consum responsable d’energia i l’establiment de fórmules per garantir el subministrament mínim necessari per a les famílies amb vulnerabilitat.

Taula de la Pobresa Energètica Tarragona i Reus

La Taula de la Pobresa Energètica Tarragona i Reus és un espai institucional de diagnosi, anàlisi, debat i recerca d’alternatives i solucions que garanteixin l’accés al consum energètic de les famílies amb vulnerabilitat.

Els ajuntaments de Tarragona i Reus treballen de manera conjunta el tema de la pobresa energètica i tenen connexió estreta amb la Taula del govern de la Generalitat.