La URV, una de les quinze millors universitats de l’Estat espanyol

Està empatada amb centres com la Universitat Politècnica de Madrid, la Universitat Ramon Llull o la Universitat de València

Per . Actualitzat el

Un estudi elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA ha creat un rànquing de qualitat de les universitats de l’Estat espanyol i ha situat la Rovira i Virgili com la quinzena universitat espanyola, d’un total de 61 centres educatius superiors. La URV està empatada en quarta posició amb centres com la Universitat Politècnica de Madrid, la Universitat Ramon Llull o la Universitat de València. El rànquing està encapçalat per la Universitat Pompeu Fabra, seguida de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb aquestes dades es desprèn que l’índex de rendiment del sistema universitari, que és el més potent d’Espanya, és el català, amb un 20% per sobre de la mitjana.

La URV, amb una puntuació global de 1,2, estaria empatada amb la Universitat de Cantabria, la Universitat de Miguel Hernández de Elche, la Universitat Politécnica de Madrid, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat de Vàlencia i la Ramon Llull. La universitat tarragonina manté la mateixa posició que l’informe que es va publicar el 2015, amb una puntuació global de 1,2.

L’estudi recull una classificació de 48 universitats públiques i 13 privades,  segons docència, investigació i innovació i desenvolupament tecnològic, i té en compte 25 indicadors, com poden ser articles científics, qualitat de les publicacions, tesis doctorals, taxes d’èxit docent, taxes d’abandonament, nombre de professors per alumne, patents, notes de tall, alumnes estrangers, pressupost i projectes d’investigació. Amb aquest aspecte, la URV destaca amb un 1,8 per sobre de la mitjana de les universitats, que es situa amb un 1,2 pel que fa al sector d’innovació i desenvolupament tecnològic.

Docència i investigació

Les quatre universitats públiques de Barcelona, la UPF, la UAB, la UPC i la UB, encapçalen la majoria de classificacions dels U-Ranking de les 61 universitats espanyoles analitzades en els àmbits de la docència, la investigació i la innovació i desenvolupament tecnològic per part de la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE). Així, les quatre universitats estan entre les deu primeres en la classificació general.

Així, la UPF està al capdavant del rànquing general, amb un índex d’1,6, per davant de la UAB i la UPC, que ocupen el segon lloc, amb 1,4 d’índex, empatades amb la Politècnica de València. La UB té un índex d’1,3, i ocupa el tercer lloc amb altres centres. La URV i la URL obtenen un índex d’1,2, seguides de la UdL i la UIC, amb 1,1, la UdG, amb 1, i la UOC amb 0,7.

Volum i dimensions

La primera universitat espanyola en volum i dimensions  és la Complutense de Madrid, amb un índex de 4,5, seguida de la UB, amb un índex de 4. La UAB i la UPC estan entre les deu primeres amb índexs de 2,9 i 2,7, respectivament, i la UPF té un índex d’1,1 i ocupa el 20è lloc. De les 15 universitats espanyoles que lideren els dos rànquings, quatre són les públiques de Barcelona.

Pel que fa al reconegut rànquing de Xangai, que també té en compte l’estudi, la UPC, la UB i la UAB són les tres primeres entre les deu universitats espanyoles entre les 500 primeres de Xangai i encapçalen les dues principals classificacions d’U-Ranking. De les 11 universitats espanyoles que lideren dos dels tres rànquings, n’hi ha dues de catalanes: la UPF i la URV.