Els pescadors de Tarragona surten al carrer

Els pescadors tarragonins del peix blau es mobilitzen. La manca de sardines i seitons al mar els obliga a sobreviure amb menys de 300 € mensuals

Per . Actualitzat el

 

Els pescadors del peix blau de Tarragona ja estan al carrer. No han anat a la vaga, «per no empitjorar encara més la situació econòmica de les famílies afectades», però han encetat una sèrie de mobilitzacions amb les quals esperen sensibilitzar les administracions perquè aportin solucions immediates a la «misèria» per la que estan travessant uns 200 pescadors del sector de la llum a les nostres comarques. El gremi denuncia que «estem agonitzant» sense que cap administració, ni catalana ni estatal ni europea, hagi ofert una resposta satisfactòria. Des de fa un parell d’anys els pescadors sobreviuen amb nòmines de menys de 300 euros al mes davant la manca de captures de sardina i peix blau al litoral tarragoní. Per raons encara desconegudes, tot i que tot apunta a canvis en l’ecosistema per raons mediambientals, les espècies de peix blau han deixat de créixer i de reproduir-se. Difícilment es troben exemplars de mida satisfactòria i les captures que es fan a dures penes es venen a 0,87 euros el quilo, la xifra més baixa de les darreres dues dècades. Pinta magre per a un sector que, a l’espera que les autoritats determinin què cal fer per recuperar el peix blau de la Mediterrània, demanen ajuts econòmics per garantir la continuïtat de la professió en condicions dignes.

Les manifestacions van començar el dilluns amb una concentració a les portes de la Confraria de Pescadors de Tarragona, al Serrallo, han continuat avui dimarts amb una marxa pels carrers de la ciutat fins a les portes de la Subdelegació del Govern Central de Tarragona, i de moment, finalitzaran demà,  a les portes de la direcció territorial del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, al barri de Sant Pere i Sant Pau a l’espera que les administracions moguin fitxa.

Esteve Ortiz, president de la Confraria de Pescadors, descarta que la manca de peix blau al litoral sigui resultat d’una «sobreexplotació pesquera, ja que a Tarragona som l’emplaçament on més es respecten els períodes de veda», motiu pel qual es demana una investigació a fons del fenomen natural o mediambiental que ha provocat la reducció de la població de sardines i seitons. «Estem disposats a deixar de pescar si aquesta és la solució», diu Esteve Ortiz, «però cal que des de les administracions s’estableixin uns ajuts econòmics per garantir la supervivència del sector fins que la situació es recuperi. Sense aquests ajuts, el sector de la pesca del peix blau desapareixerà en poc temps», denuncia Ortiz.

Entretant els pescadors continuen malvivint amb guanys que no arriben ni als 300 euros mensuals. Una situació insostenible que posa la professió de pescador en un evident perill d’extinció. De moment, les autoritats donen suport moral, però no aporten cap sortida.