El Concurs de Castells agilitzarà les actuacions

Es reduiran els temps màxims d’execució dels castells i s’encavalcaran les rondes

Per . Actualitzat el

 

El Concurs de Castells presenta l’edició d’enguany amb l’objectiu de guanyar agilitat i reduir-ne la durada. L’admirable estat de forma de les colles d’arreu de Catalunya fa que cada any es duguin a terme castells més complexos que requereixen més temps de realització. Aquest factor fa que la durada de les jornades del certamen s’incrementi edició rere edició i les pauses entre colla i colla esdevinguin, en alguns moments, tedioses.

Per evitar que es perdi el sentit d’espectacle de l’esdeveniment casteller i preveient que la jornada de diumenge de la Tàrraco Arena Plaça d’enguany podria durar més de set hores, la Comissió Assessora del Concurs ha aprovat un nou sistema de rondes batejat com a «rondes encavalcades».

Això vol dir, reduir els temps màxims d’execució i canvis en el funcionament d’un peu desmuntat. «Es tracta d’aprofitar el temps que quedava mort», explica el director del concurs, Xavi Gonzàlez. «El temps que una colla desmunta el peu i el torna a muntar, l’aprofitarà una altra colla per actuar».

Amb aquesta nova normativa, caldrà que les colles muntin aquests peus amb temps per estar preparades en cas que la colla anterior desmunti el peu abans que sonin gralles. Una «solució de laboratori», com l’anomena el director del concurs, que es posarà en pràctica els dies 25 de setembre i 1 i 2 d’octubre que potser s’acabarà aplicant en pròximes diades.

«El món té aquesta cosa magnífica que és aquest sistema d’autoorganització i de no escrites que l’ha portat durant 200 anys a funcionar d’una manera interessant. Però a ningú se li escapa que el concurs com a única organització que és capaç de generar normatives fa que algunes d’aquestes normatives s’acabin incorporant a les diades tradicionals», admet el Xavi Gonzàlez.

Una de les novetats d’aquesta edició és l’increment de la partida dedicada als premis per a les 42 colles. Enguany s’incrementaran en un 7,22 % després d’uns anys congelats. Uns guardons als quals podran optar les colles que es classifiquin en el rànquing Estrella i que acceptin la invitació dels organitzadors. La incògnita doncs serà veure si els desitjats Minyons de Terrassa canvien enguany d’opinió. «Nosaltres sempre els convidem. La voluntat del concurs és aglutinar tot el món casteller i així ho mostra el projecte de Biennal de Castells que hem passat de 14 colles l’any 2010 a 42 colles. I els Minyons de Terrassa són una gran colla que any rere any es classifica, estaríem encantats que vinguessin i els deixem sobre la seva taula venir o no venir».

Per explicar amb detall les novetats d’aquesta edició, el Concurs de Castells ha preparat per a la primera setmana d’abril dues trobades amb les colles, una a Tarragona i l’altra a Sabadell.