«Hem de definir quin model d’estat volem en l’àmbit de l’esport»

Joan Plana és el representant territorial de la Secretaria General de l’Esport a Tarragona

Per . Actualitzat el

L’arbocenc Joan Plana és el nou director dels Serveis Territorials d’Esports de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. Plana ha estat alcalde de l’Arboç en dues ocasions i regidor de l’ajuntament del municipi del Baix Penedès des de 1991. Treballar pel món de l’esport no li ve de nou. Ha tingut responsabilitats polítiques a la regidoria d’esports del consistori arbocenc i ha estat vicepresident del Consell Comarcal del Baix Penedès durant més de 15 anys exercint de responsable de l’àrea d’Esports, entre altres.

Com rep aquest encàrrec?
És un repte apassionant perquè l’esport forma part de l’estructura social i cultural, del sistema educatiu, dels programes de promoció de salut… és, en definitiva, una eina fonamental de país.

D’uns anys ençà, certament, l’esport s’ha convertit en un impulsor i motor econòmic important.
Sí. No només és un aspecte lúdic sinó que amb l’esport es poden fomentar valors que amb l’educació tan sols, de vegades, és difícil. En alguns casos, és més fàcil que un entrenador esportiu ensenyi valors i disciplina a un noi o a una noia que no pas els pares o, fins i tot, el mestre. Per tant, hem d’aprofitar això per formar millor les persones i, a part, per tenir una millor qualitat gràcies a la pràctica de l’esport.

Quin serà el seu paper en una legislatura tan atípica com l’actual?
Per una banda, el dia a dia no pot parar i s’han de seguir resolent els problemes que sorgeixin. I, per l’altra, dissenyar i proposar quin model de país volem en l’àmbit de l’esport.

Que passa per…?
Apostar sobretot per l’esport escolar amb la idea d’enfortir el binomi actitud/valors entre els joves i alhora aconseguir que coneguin com més diversitat de disciplines esportives millor. Després ja escolliran ells quin volen practicar. El que volem és evitar que no perdin mai un mínim de pràctica esportiva perquè hem observat que entre l’ESO i el batxillerat molts joves deixen de fer esport. A banda, no podem oblidar de l’esport federat i d’alt rendiment, la promoció de l’activitat física per fer salut, la construcció i el manteniment d’equipaments esportius, la formació de professionals i el suport a les entitats.

Quins seran els principals àmbits d’actuació al territori?
Tarragona té un repte especial que són els Jocs del Mediterrani. És un repte que arriba en un moment complicat econòmicament però no per això ens farem enrere, ja que ens hi vam comprometre totes les administracions. Això sí, tenint clar els moments, les limitacions econòmiques que això significa, les prioritats d’inversions… per tant, ens hem d’ajustar tots.

Com tenim els equipaments dels Jocs que depenen de la Generalitat?
El Complex Sant Jordi ja està en marxa a càrrec de la URV. Les inversions a la resta de seus també estan en marxa i són més de  millores bàsiques i manteniment. Amb el Palau d’Esports és on tenim més problemes després de la renúncia de la segona empresa.

Quin serà el pas següent?
Ara mirarem legalment que s’hi pot fer i es buscarà la solució sigui com sigui. Perquè això dels Jocs és un treball en equip en el qual estem implicades totes les administracions inclòs l’Estat amb qui de moment podem ser tots molt crítics per la manca de compromís de suport econòmic que de moment està manifestant. Suposo que part d’aquesta estratègia del Govern municipal amb el Partit Popular ha de facilitar que l’Estat s’impliqui econòmicament.