Els fets delictius baixen un 14,4% en els últims 4 anys al Camp de Tarragona

Al Tarragonès el descens ha estat del 4,89% i al Baix Penedès, del 12,71%

Per . Actualitzat el

La Regió Policial del Camp de Tarragona ha registrat durant l’any 2015 un total de 42.939 fets penals, en comparació amb els 46.699 registrats l’any anterior, la qual cosa representa un descens del 8,05% respecte al 2014 i consolida la tendència a la baixa dels darrers quatre anys. Des de l’any 2012 fins a l’actualitat els fets delictius han disminuït un 14,4% a les comarques del Camp de Tarragona.

La coordinació i la col·laboració que mantenen els Mossos d’Esquadra amb les policies locals a través d’operacions i dispositius conjunts per combatre la delinqüència han contribuït de manera notòria en la reducció dels fets delictius. Les diferents policies locals han conegut al llarg del 2015 un 27,5% del total de fets.

L’any 2015, els fets penals contra les persones s’han reduït un 8,63%, mentre que els fets contra el patrimoni han experimentat un descens del 7,67% respecte a l’any anterior.

La taxa de fets coneguts a Catalunya per mil habitants ha mantingut un descens sostingut des de l’any 2012, amb una reducció de 6,1 fets per mil habitants en aquests quatre anys. Així, si l’any 2012 la taxa era de 70,19 fets per cada mil habitants, enguany ens situem en els 64,09 fets per cada mil habitants. En aquest sentit la RPCT presenta una taxa de 69,74 fets per cada mil habitants. Cal tenir en compte que la taxa es veu molt influïda per l’alt nivell de població estacional que representa la marca turística Costa Daurada.

Al descens generalitzat de fets s’afegeix també el de les detencions, que baixen un 13,96%. En total, al llarg de l’any passat es van realitzar 3.853 detencions, 625 menys que a l’exercici anterior. Aquesta disminució està directament relacionada amb la disminució de fets delictius.

Durant el darrer any la policia ha dedicat gairebé 198.000 hores de patrullatge relacionades amb els Programes Operatius Específics, de les quals més de 21.000 han estat hores de treball d’agents de la PG-ME dedicades a la prevenció i lluita antiterrorista, i que ha comportat prop de 87.000 identificacions al llarg del 2015.

Reducció dels fets contra les persones

Els fets contra les persones, que representen el 13% sobre els fets coneguts, s’han reduït un 8,63% respecte a l’any anterior.

L’any 2015 es van produir 2 morts violentes (una víctima home i una dona). Amb relació a la seva tipologia els dos van ser homicidis, la qual cosa representa una reducció del 50% respecte dels 4 casos succeïts l’any 2014. La reducció és més rellevant encara si ho comparem amb els 10 casos succeïts l’any 2010.

Els delictes d’amenaces i els delictes de lesions també tenen una evolució positiva amb un descens del 4,68% les amenaces i del 3,93%  les lesions. D’altra banda,  els delictes de coaccions tenen una reducció del 16,43%.

Pel que fa als delictes en l’àmbit de la llar, destaca la reducció d’un 2,37% dels delictes amb violència física o psíquica en l’àmbit familiar, i el descens d’un 1,52% dels delictes de maltractament en l’àmbit de la llar.

La resta de fets contra les persones també tenen una reducció prou significativa del 22,20%.

Els robatoris amb força també baixen

Els fets contra el patrimoni es redueixen en un significatiu 7,67% respecte al 2014. La gran majoria de fets contra el patrimoni han disminuït, com és el cas dels robatoris amb violència i intimidació (-4,20%), els robatoris amb força (-17,02%), els furts (-5.36%) així com la resta de delictes de patrimoni que efectuen una reducció d’un 25,84%.

Amb relació als robatoris amb força és destacable la reducció dels robatoris amb força a l’interior de domicili que baixen un 15,91%, a l’interior d’establiments comercials que decreixen un 37,10% i a l’interior d’empresa que ho fan en un 28,03%. La resta de robatoris amb força disminueixen un 9,97%.

Des del punt de vista de la seva distribució territorial, els fets estan molt repartits, amb una tendència a la concentració a les grans ciutats i les zones més concentració poblacional.
Quant als autors d’aquest tipus de robatoris s’ha detectat que el perfil delinqüencial és el d’una persona de menys de 30 anys, que viuen prop de l’entorn on cometen els robatoris i que sobreviuen d’allò que poden sostreure. Els autors comuns actuen de forma oportunista, sense un modus operandi concret. En aquest sentit s’ha intensificat la coordinació i la col·laboració amb les policies locals del territori amb l’objectiu de neutralitzar les accions dels delinqüents en aquest àmbit.

La feina que realitzen els cossos policials en l’àmbit de la prevenció és cabdal per fer arribar consells de seguretat a la gent gran, veïns i altres ciutadans amb l’objectiu d’evitar ser víctimes d’un fet delictiu. Les mesures de seguretat que els Mossos expliquen en les múltiples xerrades que s’organitzen durant tot l’any tenen com a objectiu prevenir fets delictius. En aquest cas, cal destacar que en tot el 2015 es van realitzar 16.811 contactes entre les oficines de relació amb la comunitat i els ciutadans per tal de fer més efectius els consells i les mesures de seguretat, que han arribat a prop de 42.000 persones amb una mitjana de 4,5 presentacions/xerrades per dia. La col·laboració ciutadana explica en part també aquests bons resultats.
 
Notable descens dels furts

Els furts, que ocupen un 39% del total dels fets delictius relatius al patrimoni, continuen una progressió notable a la baixa. En concret, han patit un descens del 5,36%, passant dels 14.916 el 2014 als 14.117 registrats l’any passat.

Això ha estat gràcies a la pressió policial  en punts estratègics dels municipis per neutralitzar i reduir l’acció delinqüencial, exercida principalment per carteristes i multireincidents.
Mapa delinqüencial

Totes les comissaries d’aquesta regió policial presenten una reducció dels fets penals. La comissaria del Baix Penedès, presenta una reducció del 12,71%, seguida de la del Baix Camp Priorat i Alt Camp Conca de Barberà amb uns descensos del 9,71% i 9,68% respecte a l’any passat i la comissaria del Tarragonès observa una reducció del 4,89%.