Salou ja no vol el «fest»

Aquest 2016 serà l’últim any que Salou acollirà el polèmic esdeveniment esportiu de joves britànics

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Salou, la Generalitat i els representants del sector de l’hostaleria han escenificat el seu rebuig unànime al Saloufest. En una roda de premsa conjunta, els diferents sectors han denunciat que l’esdeveniment «denigra» la imatge de la ciutat i perjudica el model de turisme familiar i esportiu. Institucions i sector turístic esperen que la d’enguany sigui l’última edició que se celebri a Salou i destaquen que, a causa de la negativa de cedir equipaments municipals a l’organització, enguany arribaran uns 2.000 estudiants universitaris britànics menys a la ciutat. En total, seran 7.300 joves enfront dels 9.500 de l’edició passada. La Generalitat ha assegurat que durant l’esdeveniment mantindrà les inspeccions als carrers i als establiments turístics, principalment per controlar possibles deficiències i casos de sobreocupació. De fet, la primera nit del Saloufest d’aquest enguany s’ha saldat amb un total de 17 joves sancionats per orinar i veure alcohol a la via pública.

El regidor de Turisme, Benet Presas, recorda que la capital de la Costa Daurada té l’honor de ser la primera destinació turística de Catalunya amb segell familiar; i primer municipi de sol i platja de Catalunya amb més pernoctacions, prop de 8 milions. Presas també ha demanat que, atès que el Saloufest està associat a un producte turístic privat que perjudica la marca Salou, tant el municipi com la Generalitat i la major part de l’empresariat d’allotjament del municipi i del territori busca «allunyar-se» de la mala imatge que representa la comercialització del Saloufest, «que posa en risc el model turístic de Salou pel qual passen més de dos milions de visitants i que majoritàriament (80%) són turisme familiar».

Enguany, a més, des de l’administració no s’han facilitat equipaments esportius i, a més, s’ha instat els municipis veïns amb els quals es treballa en diverses aliances turístiques que tampoc cedeixin les seves instal·lacions. Però la batalla contra el Saloufest també s’ha iniciat en el plànol jurídic sobre l’ús del nom; així, s’ha contractat els serveis d’un bufet d’advocats perquè iniciï tots els tràmits. El primer pas que s’està fent fa referència al registre i protecció de les marques. «Som conscients que hi ha un problema amb la legislació britànica, ja que ells tenen registrat el domini «Saloufest», però l’Ajuntament no deixarà de treballar fins que aconseguim que I Love Tour (TUI) deixi d’utilitzar la paraula Salou en aquest paquet turístic», deia Presas.

El departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat ha assenyalat a través de la delegada territorial, Carme Mansilla, que «des de la Generalitat de Catalunya es dóna suport al model turístic de Salou: un turisme familiar, esportiu, de qualitat, cívic. Esdeveniments com Saloufest malmeten aquesta imatge i aquest treball conjunt de fa molts i molts anys que està fent que Catalunya esdevingui un dels indrets més estimats i amb més bona imatge en l’àmbit turístic de tot el món». Mansilla també ha advertit que es faran inspeccions abans, durant i després als hotels i allotjaments que reben aquest esdeveniment per tal d’assegurar el compliment de la normativa i la seguretat en tots els aspectes.

El president de l’Associació Hotelera, Eduard Farriol, ha afegit que «Salou no es pot permetre començar cada temporada amb les notícies del Saloufest; ens costa molts diners a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Salou la promoció del turisme familiar com per ser portada dels diaris i obrir els telenotícies amb la imatge denigrant del Saloufest». De la seva part, David Batalla (FEHT) ha manifestat el seu total suport a «la posició tant de l’Ajuntament, com de la Generalitat. No ens agrada començar la temporada sempre amb aquestes notícies. Voldria recalcar que tenim altres esdeveniments al territori amb el mateix o major nombre de turistes que sí que representen el turisme que volem», en referència a la Marenostrum Cup; amb prop de 5.000 estudiants que acompanyats dels seus familiars practicaran esport al municipi aquesta setmana Santa.