L’art de la cultura lobi visita Tarragona

Synachy’s Touch acull una mostra amb peces centenàries d’aquesta ètnia africana

Per . Actualitzat el

Els lobi són un grup ètnic que es va originar en l’actual Ghana. Pels volts de 1770 molts van emigrar cap al sud de Burkina Faso i més tard a Costa d’Ivori. Actualment el grup està format per unes 160.000 persones que parlen una llengua comuna i comparteixen unes creences de naturalesa animista.

Aquesta fe en l’essència espiritual d’allò no humà porta els lobi a afaiçonar un art que va més enllà del sentit estètic i que utilitzaven, i encara utilitzen, per retre culte als esperits de la natura. Una pràctica que no ens hauria de sorprendre si tenim en compte el significat del seu nom: «lobi és gent del bosc i tot el seu art està fet, principalment, de fusta», explica Peter Asuzu que ha decidit portar un bocí d’aquest món a Tarragona muntant l’exposició Lobi, loco y salvaje a la seva botiga galeria de la rambla Vella, Synachy’s Touch. «És un art molt diferent del concepte d’art africà. Per això els entesos en art africà l’anomenen boig i salvatge», afegeix.

La natura ha proveït, durant segles, els lobi de matèries primeres. Per una banda, la fusta de karité amb la qual es van fer moltes de les escultures centenàries exposades al Synachy’s Touch i que tenien finalitats tan variades com protegir els seus propietaris, ajudar-los en temes de fertilitat i de recerca de parella o foragitar les penes. Unes obres d’art que han resistit el setge de les religions imperants massa acostumades a cremar allò que consideren pagà. Més enllà de la fusta, trobem collarets, alguns fets de bronze i altres de cauri, un mol·lusc originari del centre d’Àfrica.
L’exposició es complementa amb teles i faldilles teixides per altres cultures del continent negre i una màscara completa de la cultura pende originària de la República de Congo.
La mostra es pot visitar de forma gratuïta durant l’horari d’obertura de la botiga fins al pròxim 16 d’abril.