La grip arriba, tot i que tard

Les urgències als hospitals de Santa Tecla i del Vendrell noten un increment de l’activitat davant la pujada de casos de grip A.

Per . Actualitzat el

La grip s’ha fet esperar, però finalment ha arribat al territori. Aquestes dues últimes setmanes els serveis d’urgències dels hospitals de la Xarxa de Santa Tecla (Hospital de Santa Tecla de Tarragona i Hospital del Vendrell) han registrat increments importants en l’activitat, sobretot, per l’increment dels casos de grip. El punt més àlgid de la grip aquest hivern s’ha situat finalment en la primera i la segona setmana de març, amb un índex de fins a 359 casos per cada 100.000 habitants, força més tard que l’hivern de l’any passat, quan la incidència més alta del virus de la grip es va situar a la segona setmana de febrer de 2015.

 

Gràfic amb l’evolució setmanal de la incidència de la grip durant aquest hivern (en vermell) i comparativa amb l’hivern passat (en blau). El llindar epidèmic està fixat en 100 casos per cada 100.000 habitants. Aquest hivern es va començar a superar a inicis de febrer, si bé el punt àlgid del virus no s’ha registrat fins al mes de març.

 

D’acord amb el Dr. Salvador Sarrà, cap del servei d’urgències de l’Hospital del Vendrell, «enguany la grip ha arribat a nivells alts d’incidència més tard que en altres hiverns i amb valors lleugerament inferiors». Tal com mostren les dades del Full Informatiu PIUC (Pla Integral de les Urgències a Catalunya) distribuïdes pel CatSalut (vegeu gràfic), aquest hivern ha calgut esperar fins ben entrat el mes de març per registrar els valors màxims d’incidència, superant amb escreix els 100 casos per cada 100.000 habitants en què les organitzacions sanitàries fixen el llindar epidèmic. El doctor Sarrà apunta que aquest mes de març el virus detectat principalment a les mostres de grip analitzades «correspon al Virus Influenza tipus A (H1N1), segurament pel clima més càlid que hem tingut els darrers mesos de gener i febrer, ja que es tracta d’una modalitat de la grip que viu millor amb temperatures més altes».  Pel que fa als casos de grip atesos a urgències de l’Hospital del Vendrell entre l’1 de gener i el 20 de març, el centre assistencial del Baix Penedès ha experimentat un creixement del 16%. Comptabilitzant el conjunt d’urgències ateses durant aquest període, l’increment de l’activitat des d’inicis d’any a l’hospital vendrellenc se situa en el 3,8%.

La grip també s’ha fet notar a urgències de l’altre hospital de la Xarxa de Santa Tecla, l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona, on el nombre d’urgències ateses aquest 2016 s’ha incrementat de més d’un 10% en comparació amb el mateix període de l’any passat. La doctora Sílvia Flores, responsable del servei d’urgències de Santa Tecla, reconeix que «enguany la grip ha sigut molt més tardana que altres anys i potser amb menor intensitat, però ha tingut afectació en un important grup poblacional en un interval de temps molt curt». Tant a Tarragona com al Vendrell, a l’espera dels pròxims informes del CatSalut, es confia que a partir d’ara la incidència de la grip vagi a la baixa fins a situar-se per sota del llindar epidèmic de 100 casos per cada 100.000 habitants.

La grip

La grip és una malaltia infecciosa d’origen víric que en els humans provoca uns símptomes molt característics, que no s’han de confondre amb els d’un refredat comú. Aquests símptomes són: esgarrifances, febre, dolor muscular, malestar general… No és una malaltia greu, però si es dóna en persones que presenten una situació de risc, es pot complicar. El tractament és simptomàtic, és a dir, no hi ha un medicament específic que curi la malaltia, sinó que es tracten els seus símptomes. Generalment s’administra paracetamol i es recomana fer repòs mentre dura el procés, que se sol ser d’una setmana.

La grip és una infecció de les vies respiratòries causada pel virus Influenza i que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener. Aquest any, però, ha arribat amb un considerable retard. Si bé el llindar epidèmic (més de 100 casos per cada 100.000 habitants) es va superar ja a finals de gener, el punt màxim d’incidència de la malaltia s’ha situat entre la primera i la segona setmana de març.

El virus de la grip es propaga per les microgotes que s’escampen amb la tos i els esternuts de les persones afectades. El virus s’escampa per l’aire durant 4-6 hores i comença a afectar les vies aèries. La malaltia apareix entre les 18 o 72 hores després de la primera infecció. Els símptomes acostumen a durar entre 5 i 6 dies. Una de les particularitats del virus de la grip és la seva variabilitat genètica: està subjecte a una sèrie de canvis que fan que no el puguin reconèixer els anticossos formats prèviament pel nostre cos. Els virus que conformen la grip són de diferents tipus i d’aquesta barreja en resulta un tipus de virus diferent cada any, cosa que el fa difícil de combatre.
Com a via preventiva, especialment entres els grups poblacionals considerats de risc (gent gran, malalts respiratoris crònics de totes les edats, dones embarassades i personal de seguretat i sanitari), els centres de primària distribueixen abans de l’inici de l’hivern la vacuna antigripal. A la Regió Sanitària de Tarragona es distribueixen cada anys més de 70.000 vacunes, prop de 20.000 de les quals a través dels serveis de primària de la Xarxa de Santa Tecla (Tarragonès i Baix Penedès). La vacuna no garanteix al 100% evitar el contagi però redueix molt les possibilitats i és fermament recomanada per les autoritats sanitàries per mantenir la grip a ratlla.