Santa Tecla i Joan XXIII, els més valorats pels usuaris del territori

Els hospitals de la Regió Sanitària assoleixen una valoració conjunta en línia amb la de mitjana catalana

Per . Actualitzat el

La qualitat dels hospitals del territori aguanta les retallades pressupostàries dels darrers anys. Almenys aquesta és la conclusió a la qual es pot arribar analitzant els resultats de la darrera enquesta de satisfacció elaborada pel CatSalut entre els usuaris i usuàries dels hospitals de Catalunya al llarg de 2015. La població continua mostrant satisfacció generalitzada (grau de satisfacció global de notable alt) davant del tracte rebut a la xarxa d’hospitals del país, una tendència que es manté també en el cas dels usuaris dels centres de la Regió Sanitària de Tarragona. Destaquen especialment els resultats assolits pels dos centres de la ciutat de Tarragona, Hospital de Sant Pau i Santa Tecla i Hospital Universitari Joan XXIII, que milloren la mitjana catalana en la majoria d’indicadors analitzats pel CatSalut.

Les enquestes elaborades per l’administració serveixen els hospitals per avaluar el grau de satisfacció dels seus usuaris i alhora per comparar-les amb els resultats de la resta de centres assistencials de l’entorn i del país. En el cas de l’enquesta de 2015, el CatSalut va entrevistar telefònicament prop de 5.000 pacients de tot Catalunya que, com a mínim, van tenir una estada de dues nits en algun centre hospitalari durant l’any anterior. L’enquesta de 2015 deixa en bon lloc els hospitals de la Regió Sanitària de Tarragona, que en termes generals assoleixen resultats en la línia de la mitjana de la xarxa d’hospitals de Catalunya, si bé hi ha una clara diferència entre la satisfacció mostrada pels usuaris i usuàries dels dos hospitals de Tarragona ciutat, Hospital de Santa Tecla i Hospital Joan XXIII, i els de la resta de la Regió Sanitària.

L’Hospital de Santa Tecla de Tarragona és el que presenta millors resultats en el global del qüestionari fet pel CatSalut entre els seus usuaris i usuàries durant l’any passat (vegeu gràfic). El centre de la Rambla Vella de Tarragona és l’únic del territori que assoleix una valoració global superior de 8,56 punts sobre 10, superior al 8,43 de la mitjana catalana, i destaca especialment pel tracte que els seus professionals ofereixen a pacients i familiars. El centre de la Xarxa de Santa Tecla millora els resultats dels hospitals catalans en camps com ara el funcionament del centre i l’explicació donada a l’usuari, la informació sobre la malaltia i sobre les proves o, per exemple, la sensació del pacient de sentir-se en bones mans. L’hospital de referència de les comarques de Tarragona, el Joan XXIII, també assoleix bons resultats en l’enquesta de satisfacció, sobretot si es té en compte que allà arriben els casos més complexos, fet que en moltes ocasions condiciona l’estat d’ànim dels pacients que han de ser ingressats i el seu entorn familiar.

L’Hospital del Vendrell se situa amb índexs similars però lleugerament per sota al del conjunt d’hospitals del país, mentre que l’Hospital Sant Joan de Reus combina resultats per sobre i per sota de la mitjana catalana depenent de la qüestió analitzada. El centre del Baix Penedès rep una gran puntuació en l’atenció mèdica, mentre que l’hospital reusenc destaca principalment en les qüestions relatives a la comoditat de les seves instal·lacions.

El centre que surt més malparat en aquesta edició de l’enquesta del CatSalut és el Pius de Valls. El centre de l’Alt Camp presenta resultats per sota de la mitjana catalana en pràcticament tots els indicadors i, pel que fa al grau de satisfacció global entre els seus usuaris i usuàries (7,74 punts) queda lluny del 8,43 punts del conjunt català.

grafic_opinions