Uns panells informen del valor ecològic de les dunes

L’Ajuntament els ha instal·lat a la platja de la Paella

Per . Actualitzat el

La Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra i el Gepec-EdC posen en marxa una campanya informativa sobre els camps de dunes experimentals de la platja de la Paella amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre el seu alt valor ecològic i donar resposta a les preguntes que es fan els usuaris de la platja sobre aquest espai.

La campanya l’han presentat aquest divendres al matí el regidor de Sostenibilitat, Josep Maria Guasch, i Ramon Ferré, representant del Gepec-Ecologistes de Catalunya. Josep Maria Guasch ha exposat que l’Ajuntament continua mantenint i defensant aquests camps de dunes en platja urbana per la seva riquesa ecològica i també perquè cal potenciar el turisme sostenible. Ramon Ferré ha explicat quina ha estat l’evolució dels camps de dunes des de la seva creació l’any 2012 el primer i l’any 2015 el segon. Aquesta darrera és una experiència pionera, ja que s’estan creant i vegetant les dunes sense cap aportació inicial de sorra ni de vegetació com va succeir en el primer camp.

En aquest sentit, cal destacar que en aquest segon camp ja s’han localitzat 1.961 plantes de quatre espècies dunars i totes sense haver-ne sembrat cap i que el corriol camanegre continua visitant-lo regularment. També s’hi ha detectat la presència de talpó.

Precisament perquè aquests camps de dunes es troben en una platja urbana, cal un grau de conscienciació més elevat de la ciutadania per a la seva conservació. La campanya que ara comença, amb plafons informatius i material divulgatiu serà itinerant per diferents espais del municipi (a partir de dilluns, al Castell) i s’intensificarà a l’estiu, amb l’arribada dels turistes.

Davant la senzilla pregunta Per què hi ha aquestes plantes al mig de la platja? es dóna a conèixer com en són de beneficioses perquè netegen la sorra, allarguen la vida de la platja i l’embelleixen, estalvien diners públics, etc. També s’explica què son les dunes i com es poden restaurar i també quines plantes s’hi poden trobar. Cal tenir present que totes les platges de sorra calcària del món tenien dunes i aquestes protegeixen de la seva regressió. Recuperar-les és fàcil però cal reeducar la població sobre el seus aspectes beneficiosos.