La Primavera Literària celebra el 80è aniversari d’Olga Xirinacs

S’han programat més de 30 activitats amb la col·laboració de les entitats

Per . Actualitzat el

Com cada any, en encetar el mes de març, La Casa de les Lletres presenta la programació de la Primavera Literària, un conjunt d’actes que reuneixen les iniciatives que es duen a terme en l’àmbit de les lletres, i no només les que corresponen a l’Ajuntament, sinó que s’hi agrupen totes les propostes de la resta d’ agents de la ciutat que volen sumar-s’hi i que s’allarguen fins al mes de juny.

Tenim al davant una programació amb més de 30 activitats per al públic general, a més de les adreçades a públics específics, com ara els escolars. Més de 20 entitats que hi col·laboren, a més d’un bon nombre de centres educatius que també estan implicats en la programació. Hi ha conferències, lectures poètiques, lectures dramatitzades, exposicions, presentacions de llibres, rutes literàries, activitats formatives, concursos…etcètera.

Les activitats se cenyeixen a les tres línies programàtiques que marquen els objectius de la Casa de les Lletres, que són la protecció i difusió del patrimoni literari, el suport a la creació literària i l’impuls a la lectura.

I d’entre el mes destacat un any més descobrirem el guanyador del Pin i Soler a la nit dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que se celebrarà el dissabte 7 de maig a les 21h al Teatre Metropol, així com el de Traducció Vidal Alcover i el Tinet de narrativa breu. Tant aquesta nit literària com d’altres actes giraran a l’entorn de la figura d’Olga Xirinacs, l’escriptora tarragonina que enguany compleix 80 anys.

S’han organitzat una sèrie d’actes al voltant de la figura i l’obra d’Olga Xirinacs, amb motiu del seu 80è aniversari. Un seguit d’entitats i organismes han ideat un ampli ventall d’actuacions. amb un especial protagonisme de les biblioteques públiques i els centres educatius per tal que els nens i nenes de la ciutat coneguin de primera mà l’obra d’aquesta autora tarragonina.

Al llarg de la seva trajectòria Xirinacs ha publicat una seixantena de llibres, entre poesia, conte, novel·la, dietari i assaig, i ha obtingut els premis més importants de la literatura catalana: Sant Jordi, Ramon Llull, Sant Joan, Ciutat de Palma i Carles Riba, entre altres. Compta amb dos premis de la crítica. És Mestra en Gai Saber pels Jocs Florals de Barcelona, l’única dona que l’ha merescut després de Mercè Rodoreda; els tres guardons els va guanyar a Lausana, Munic i Barcelona.

El 1986 li va ser atorgada la Medalla de Plata de l’Ajuntament de Tarragona, el 1987 va rebre el guardó Tarragoní Fidel i el 1990 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi. És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i del PEN Club Internacional. Properament tindrà un retrat a l’Ajuntament, primer a la rotonda, per passar a formar part més tard, junt amb el de Montserrat Abelló, del Saló dels Tarragonins Il·lustres.

Altres efemèrides i activitats

La Casa de les Lletres sempre aprofita les commemoracions literàraries per relacionar-les amb els seus objectius. En aquesta ocasió, a part dels actes al voltant d’Olga Xirinacs, hi haurà també un recordatori especial del poeta Joan Antònio i Guàrdias (Tarragona, 1890-1967), a qui, entre octubre de 2015 (125 anys del naixement i 50 de l’Oda nova a Tarragona) i finals de 2017 (50 anys de la seva mort) es recordarà en diversos moments.

Juntament a tots aquests actes, mereix ser destacada la Recepció de St. Jordi, que enguany tindrà lloc el proper dia 20 d’abril, a la casa de les Lletres, i que tindrà com, a escriptor convidat el novel·lista Jordi Tiñena, i la continuïtat del cicle Zona Drama, de lectures dramatitzades, que en aquesta ocasió donarà la paraula al tarragoní Sergi Xirinacs i al reusenc Francesc Cerro.