«Hem de treballar per atreure el turisme religiós»

Joaquim Julià és el president de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona

Per . Actualitzat el

Joaquim Julià ens rep a l’església de Sant Agustí, que recentment ha estrenat nova senyalització, tant externa com interna, dels passos que acull de manera permanent; un pas més cap a la consolidació del tan esperat Museu de la Setmana Santa de Tarragona. Amb ell parlem de la situació actual del projecte, de quins objectius es persegueixen i de com es treballa per assolir-ho des de l’entitat que ell presideix. També parlem de la Setmana Santa que ja s’acosta, amb novetats significatives com la realització d’una nova processó o la reducció del temps en la recollida dels passos de la processó de Divendres Sant.

Som a les beceroles del definitiu Museu de la Setmana Santa de Tarragona?
Sí, estem en l’escenari principal de l’aposta global que fem per explicar el nostre patrimoni religiós, des de la petjada que hi van deixar els primers cristians fins a la nostra Setmana Santa. Volem fer una museïtzació a consciència i per fer-ho no disposem només de l’església de Sant Agustí sinó d’altres espais, com altres esglésies, la Catedral, el Museu Bíblic…

Sembla que amb la configuració actual de l’Ajuntament el projecte agafarà embranzida…
Miri, la ciutat ha de fer tot el possible per atreure l’anomenat turisme religiós, perquè la ciutat té una vàlua molt important en aquest aspecte. Però no tan sols ho és des del punt de vista religiós sinó també cultural. Tenim una marca que altres ciutats no tenen, com és la nostra Setmana Santa, a més de veritables joies arquitectòniques com les dues úniques obres documentades d’Antoni Gaudí a la província, que estan situades a l’església del Sagrat Cor.
Per donar a conèixer tot això, cal treballar bé per donar-li forma i també ampliar l’horari de visites. Evidentment, això implica un cost econòmic i de personal que requereix la implicació de tothom: de l’Ajuntament, de les entitats… Tota col·laboració serà ben rebuda.

En quin punt es troba aquest projecte de museïtzació ara mateix?
Com dic, des de l’Associació d’Agrupacions de Setmana Santa volem crear un projecte cultural que realci el valor el patrimoni religiós de la ciutat, amb la Setmana Santa com a element principal. I volem fer-ho d’una manera coherent i unificada. De moment, hem començat per convertir l’església de Sant Agustí en espai permanent d’exposició de diferents passos i ara estem treballant en el disseny d’una imatge unificada i en la millora de la senyalització dins l’església. En un futur volem millorar la mobilitat i la visibilitat dels passos dins l’església, per la qual cosa potser caldrà plantejar-se substituir els bancs per cadires i acabar d’instal·lar llums LED que aportin més calidesa a la visió dels conjunts arquitectònics, per exemple. Altres edificis religiosos que acullen passos també han manifestat l’interès a mostrar-los i també tindran aquesta senyalització uniforme que doni cos al conjunt.

A banda de l’exposició permanent, què més està previst fer a Sant Agustí?
Ja hem començat a utilitzar aquest espai per fer concerts, conferències i, ara que s’acosta la Setmana Santa, per fer les presentacions dels opuscles. També crearem un espai d’exposició al pis superior on les diferents confraries puguin mostrar-se a la ciutadania i als visitants.

Parlem de la Setmana Santa d’enguany que presenta algunes novetats. La primera, el canvi en la recollida de passos de la processó de Divendres Sant…
Sí, aquest any els passos no esperaran que els Armats els passin a buscar sinó que després de la salutació començaran a caminar ja cap a la plaça del Rei. D’aquesta manera creiem que la recollida s’escurçarà com a mínim una hora i tot s’agilitzarà molt més. D’aquesta manera disposarem de més marge de maniobra fins al començament de la Processó.

Com es prenen les decisions que afecten l’organització dels actes?
Cada any, quan acaba la Setmana Santa, i en particular la Processó del Sant Enterrament, cada entitat i confraria es reuneix per fer-ne balanç. Abans de l’estiu, cap al maig, es posen en comú totes les valoracions i s’extreuen les conclusions pertinents. Cap a la tardor es busquen  i es plantegen les solucions i, a principis d’any, es prenen les decisions que afecten la processó d’aquell any. D’aquesta manera totes les decisions són consensuades.

Igual que la realització d’una nova processó a la Part Baixa?
Sí, el Dissabte de Passió, la Confraria del Cristo del Buen Amor i Ntra. Sra. de la Amargura faran la seva Procesión de Pasión en commemoració del 20è aniversari de la primera sortida del Cristo del Buen Amor, l’any 1996. Ells estan molt il·lusionats i nosaltres ho compartim.