«Canvis ambientals de gran abast» són la possible causa de la crisi del peix blau

Això es desprén d’un estudi de l’institut de recerca francès IFREMER

Per . Actualitzat el

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha convocat una taula de discussió sobre mesures urgents per un Pla de Millora de la Competitivitat del Sector de la Llum (peix blau) a Catalunya.

La reunió s’ha estructurat en dues parts: la primera ha comptat amb científics del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de l’Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer (IFREMER) que han presentat els darrers estudis disponibles sobre les possibles causes del declivi del peix blau i la reducció de la grandària del seitó i la sardina.

De la presentació, n’ha destacat un exhaustiu estudi de l’institut de recerca francès IFREMER que apunta a canvis ambientals de gran abast com a possible causa d’aquesta crisi pesquera, la qual cosa limitaria les opcions d’una resolució ràpida del problema.

A la segona part de la taula de discussió hi ha participat un grup d’experts de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, encapçalat pel director general, Sergi Tudela, representants de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors (FNCCP), així com representants de les Federacions Provincials de Barcelona, Tarragona i Girona.

En aquest cas, s’ha incidit en el disseny de les línies mestres d’un pla de millora de la competitivitat del sector. Aquest pla, que serà desenvolupat i finalitzat en les properes setmanes, considerarà una bateria d’actuacions que abordaran des d’aspectes biològics fins a la comercialització, la millora del producte, la reducció de costos de producció, els aspectes socials i el reforç dels controls.

Precisament, la setmana passada, la consellera Meritxell Serret va demanar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) recursos per poder desenvolupar les mesures necessàries per fer front a la crisi pesquera en sardina, seitó i lluç a la costa catalana.

El director general de Pesca també ha volgut deixar clar que «les solucions passen en tot moment pel treball amb el sector, que ha d’assumir un paper clau d’agent de canvi positiu».

Finalment, a la reunió s’ha explicat que el Departament ha sol·licitat al MAGRAMA un increment dels ajuts en concepte de paralització temporal de l’activitat pesquera (vedes) a càrrec del nou Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) per al proper període d’aturades biològiques. En aquest mateix sentit, s’habilitaran les partides pressupostàries corresponents a les darreres vedes per tal d’agilitzar l’accés dels pescadors a aquests ajuts.

 

Notícies relacionades:

Crisi per la reducció de la mida del peix blau
«Hi haurà un esclat social. Hi ha 250 famílies de pescadors en estat crític», Esteve Ortiz (president de la Confraria de Pescadors de Tarragona)