«Hi haurà un esclat social. Hi ha 250 famílies de pescadors en estat crític»

Esteve Ortiz, president de la Confraria de Pescadors de Tarragona, reclama ajudes d’urgència per als afectats

Per . Actualitzat el

La situació és insostenible i cal actuar amb urgència. Aquest és l’advertiment que fa Esteve Ortiz, president de la Confraria de Pescadors de Tarragona, que avança que «aviat hi haurà un esclat social si no s’esbrina el perquè de la davallada del peix blau a la costa tarragonina». Ortiz descarta que la situació sigui conseqüència d’una sobreexplotació de la mar, «ja que precisament a Tarragona és on fem més veda de tot Espanya i les flotes compleixen els límits d’horaris i el control de xarxes de pesca». Segons els pescadors, tot apunta a un canvi de l’ecosistema, l’origen del qual cal determinar amb estudis exhaustius.

Ortiz, que recorda que a la demarcació hi ha unes 250 famílies de pescadors que viuen del negoci del peix blau, reclama a les administracions catalana, espanyola i europea que actuïn amb «celeritat» i estableixin les mesures necessàries per revertir la situació. «Si després dels estudis es determina que cal aturar l’activitat pesquera per recuperar la població de peix blau, ho farem, però s’ha de garantir un sistema d’ajuts per als afectats per sobreviure el temps necessari. En cas contrari, el sector pesquer desapareixerà a Tarragona». Ortiz reclama que «es faci com a Cantàbria quan hi va haver la crisi del peix blau. Allà sí que va ser per la sobreexplotació pesquera, i també pels efectes del chapapote. Es va aturar la pesca, però es va garantir la continuïtat del sector a través d’ajuts específics». El president de la Confraria reconeix que, a hores d’ara, el futur del sector del peix blau tarragoní «és molt incert, sobretot si es confirma que hi ha un canvi en l’ecosistema de les aigües, com ara l’escassetat de nutrients o la contaminació».