L’Ajuntament va destinar uns 720 mil euros a garantir les necessitats bàsiques

L’Àrea de Serveis a la Persona fa balanç d’una part de les ajudes socials de 2015

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona fa balanç de la tasca duta a terme en l’àmbit dels serveis socials durant el 2015. En aquest període, l’Ajuntament de Tarragona va destinar 11,1 MEUR a l’Àrea de Serveis a la Persona. D’aquest total del pressupost municipal, prop de 720 mil euros van anar a les ajudes per garantir les necessitats bàsiques, és a dir, alimentació, habitatge, subministraments bàsics i el pagament de tributs municipals lligats a l’habitatge.

La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha desglossat aquesta partida explicant que gairebé 225 mil euros s’han destinat a les prestacions d’urgència social per atendre situacions de necessitat puntual, urgents i bàsiques. Aquests ajuts d’urgència són, principalment, per a garantir l’alimentació i l’habitatge i el pagament dels subministres elèctrics i s’han incrementat un 55% respecte l’any 2013. Una altra part important dels prop de 720 mil euros es destina a pal·liar l’anomenada pobresa energètica que, en els darrers dos anys, ha comptat amb partides de prop de 63.000 euros, que han suposat prop de 600 ajuts anuals. Les ajudes destinades a la pobresa energètica es mantenen en xifres similars en els darrers dos anys, perquè la Generalitat ha impulsat el fons d’atenció solidària de subministraments bàsics que ha permès repartir el pes de les ajudes entre les dues administracions, Generalitat i Ajuntament. Tot i així la problemàtica continua existint. Per aquesta raó, des del 2014, els ajuntament de Reus i Tarragona han engegat la Taula de la Pobresa Energètica que aborda la problemàtica de manera integral buscant pal·liar-la aportant solucions com la millora de l’eficiència i promovent l’estalvi energètic.

Des del 2013, l’Ajuntament també té un conveni amb Ematsa que permet disposar d’un fons social per al pagament de rebuts pendents de l’aigua per a famílies amb un determinat nivell d’ingressos, a més de garantir que no es talla l’aigua a cap família per raons econòmiques. Durant el 2015, s’han beneficiat de la mesura 286 famílies, al 2014 van ser 271 i el 2013 van ser 264 famílies.

També s’han impulsat ajuts econòmics per al pagament dels tributs municipals lligats a l’habitatge com l’IBI i la taxa de la brossa que durant el 2015 se n’han beneficiat 1.039 famílies i han suposat una despesa 91.252,16€, un 6% més respecte al 2013.

Per tal de garantir l’alimentació de les famílies i les persones en situació d’exclusió social, des del 2013, l’Ajuntament ha establert convenis amb entitats socials de la ciutat per a la posada en marxa de menjadors socials que suposen una aportació anual total de 169 mil euros. Des de l’IMSST, s’impulsa el programa per garantir l’alimentació infantil durant tot l’any. En període escolar, les ajudes municipals complementen les beques menjador que concedeix la Generalitat. Des del 2014, l’Ajuntament ha ampliat el programa per garantir l’alimentació també durant els períodes de vacances escolars, fet que ha implicat un augment del nombre de beneficiaris que ha passat de 540 al 2013 a 1.386 durant el 2015, amb una despesa de gairebé 169 mil euros.

Increment de recursos pel 2016

Per a l’any 2016, es mantenen les línies d’ajudes i programes socials per atendre a les persones i famílies en risc d’exclusió. El pressupost de la conselleria de Serveis a la Persona s’ha incrementat un 3,6% respecte al 2015. El Fons Social d’Ematsa s’amplia fins als 80.000€ i es troben en fase d’exposició pública les subvencions destinades ajuts socials relatius a l’IBI en situació de transmissió de l’habitatge habitual per execució hipotecària o dació en pagament que disposaran d’una partida inicial de 20.000€ ampliable. S’ha iniciat el requeriment administratiu per tal que les entitats bancàries cedeixin pisos per destinar a lloguer social i l’Ajuntament disposa d’una partida de 100.000€ per adequar-los.