Joan XXIII i Santa Tecla redueixen la derivació de dones amb càncer ginecològic a Barcelona

El primer any de col·laboració entre els equips mèdics de ginecologia dels dos hospitals se salda amb l’atenció de 67 pacients del territori

Per . Actualitzat el

L’aliança estratègica impulsada a Tarragona entre ICS, GIPSS i la Xarxa de Santa Tecla (TGN Salut AE) comença a donar resultats. Una mostra la trobem en les fites assolides per la Unitat Funcional de Ginecologia i Obstetrícia en l’àmbit de la cirurgia oncològica entre les pacients de la demarcació. L’any 2015, el treball conjunt entre els equips de ginecologia de Joan XXIII i Santa Tecla va possibilitar l’atenció d’un total de 67 casos de dones amb càncer ginecològic (úter, vulva, coll uterí…), 56 dels quals van ser intervinguts quirúrgicament, i es va reduir significativament la derivació d’afectades a hospitals de Barcelona. De fet, durant tot l’any passat només es van derivar dos casos a Bellvitge, el primer per ser considerat especial i el segon per tal que fos estudiat dins d’un Curs Internacional de Cirurgia Ginecològica que s’havia de realitzar en l’esmentat hospital barceloní.

Entre els objectius de la posada en marxa de la Unitat Funcional Territorial de Ginecologia, liderada pel doctor Ramon Maria Miralles (professor titular a Joan XXIII), hi ha el d’incrementar l’expertesa dels equips mèdics del territori i evitar la derivació innecessària de pacients a centres hospitalaris de Barcelona. Ambdós reptes s’estan complint en l’abordatge del càncer ginecològic, ja que l’any passat la suma d’esforços entre grafic_tumor_boJoan XXIII i Santa Tecla va servir per incrementar el nombre de casos tractats al territori i alhora es va reduir a la mínima expressió la derivació de pacients tarragonines a Barcelona. La creació d’un Equip Quirúrgic Oncològic amb ginecòlegs dels dos hospitals tarragonins va servir el 2015 per atendre un total de 67 pacients tarragonines sense necessitat de derivar-les a Bellvitge, hospital de referència del sud de Catalunya en oncologia ginecològica. Aquest fet reverteix en més comoditat i un menor cost social per a les pacients i les seves famílies. Al mateix temps, permet els equips de Joan XXIII i Santa Tecla treballar en un nombre de casos més elevat al llarg de l’any, fet que es tradueix en una millora constant de l’expertesa i dels coneixements dels professionals. L’equip de professionals interhospitalari, que opera indistintament a les instal·lacions de Joan XXIII i de Santa Tecla –respectant sempre l’hospital d’origen de la pacient–, està integrat per tres facultatives de Joan XXIII (Míriam de la Flor, Montserrat Romero i Joana caixa_2Galera) i per tres de l’Hospital de Santa Tecla (Jordi Sentís, Sònia Miguel i Marjorie Montano). En totes les cirurgies oncològiques realitzades per la Unitat Funcional de Ginecologia i Obstetrícia al llarg de 2015 han participat facultatius d’ambdós hospitals (a les sales d’operacions sempre hi ha un equip de tres facultatius amb un quart preparat per fer relleus), que s’han desplaçat a un centre o un altre depenent del cas, tot aconseguint que la tècnica quirúrgica i els resultats siguin uniformes sense haver de canviar cap pacient d’hospital. L’equip disposa del suport addicional dels doctors Escudé (Joan XXIII) i Sales (Santa Tecla), cirurgians digestius oncològics que intervenen quan la cirurgia ho requereix perquè afecta també l’aparell digestiu, per tal d’estudiar l’opció quirúrgica més adient en cada cas.

I, per tal de mantenir les dinàmiques de treball ja establertes, s’han conservat els Comitès Ginecològics Oncològics de cada hospital, amb la participació dels caixa_3serveis d’anatomia patològica, oncologia i radioteràpia i radiodiagnòstic de cada centre, els ginecòlegs dels quals només es desplacen d’un centre a l’altre per participar en els comitès respectius.

La tasca conjunta entre els dos equips de ginecologia de Joan XXIII i Santa Tecla continua aquest inici de 2016 amb un significatiu increment de l’activitat amb relació al mateix període de 2015. En el primer trimestre de l’any l’Equip Quirúrgic Oncològic de la Unitat Funcional Territorial ja està atenent una vintena de casos al territori.

SENTIS_DELAFLOR

El Dr. Jordi Sentís i la Dra. Míriam de la Flor, caps de ginecologia de Santa Tecla i de Joan XXIII

 «La suma d’esforços entre els equips de ginecologia dels dos hospitals ha estat per iniciativa dels professionals»

Els equips de ginecologia de Joan XXIII i Santa Tecla ho tenen clar. El treball conjunt entre els dos centres permet concentrar una major quantitat de casos durant l’any, fet que es tradueix en una «major expertesa» dels professionals i una garantia per a les pacients del territori, que ja no cal que es desplacin a Barcelona per ser operades. La doctora Míriam de la Flor i el doctor Jordi Sentís, responsables dels serveis de Ginecologia de Joan XXIII i Santa Tecla, respectivament, coincideixen a afirmar que la suma d’esforços entre els serveis d’ambdós hospitals ha estat impulsada pels mateixos professionals, aprofitant el marc de col·laboració dibuixat per TGN Salut AE, amb la voluntat de donar resposta a la demanda assistencial de les pacients de Tarragona i d’optimitzar la cartera de serveis dins de l’àmbit de la ginecologia a casa nostra.

La cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia de Joan XXIII, la doctora Miriam de la Flor, reconeix que la creació de la unitat funcional «era una necessitat que teníem els professionals per poder donar un servei adequat a les dones tarragonines que pateixen un càncer ginecològic, amb una atenció unitària i d’alt nivell. Ha estat, doncs, una iniciativa que ha sorgit dels mateixos professionals. En el moment que es va formalitzar l’aliança de TGN Salut AE, caixa_4els equips de ginecologia dels dos hospitals, que ja ens coneixíem, vam trobar l’oportunitat que feia temps que teníem detectada». El cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, el Dr. Jordi Sentís, afegeix que «abans es derivaven pacients a Barcelona per problemes organitzatius, no per una qüestió de manca de qualitat o de coneixement dels professionals, sinó per temes estructurals». El Dr. Sentís defensa que el nivell dels professionals a Tarragona és molt alt i reconeix que «els especialistes agafen encara més expertesa com més casos atenen», fet que genera un nivell de satisfacció més alt en els professionals i en els pacients.

En aquest sentit, la doctora De la Flor apunta que, a banda de l’alt cost social que comporta haver de traslladar una pacient i les seves famílies a Barcelona, la derivació de pacients fora de la demarcació comporta «tornar a repetir les proves diagnòstiques i preoperatòries i, per tant, ajornar la intervenció uns dos o tres mesos més». Aquest és un temps valuós que les nostres pacients es poden estalviar».

Sobre la tasca realitzada en el si de la Unitat Funcional Territorial de Ginecologia i Obstetrícia durant aquest primer any de funcionament, el doctor Sentís la qualifica de «molt positiva. Els resultats han estat molt satisfactoris i aquest 2016 l’activitat serà més alta». Sentís agraeix la predisposició dels facultatius que integren la unitat funcional, «ja que estan fent un esforç diari per millorar l’atenció a les dones de Tarragona».