«El nou Mercat Central obrirà per Santa Tecla o inicis d’octubre a tot estirar»

Entrevistem a la regidora de comerç, relacions ciutadanes i universitat de l’Ajuntament de Tarragona, Elvira Ferrando

Per . Actualitzat el

El nou Mercat Central de Tarragona comença a veure la llum al final del túnel. L’acord entre l’Ajuntament i els venedors fixant les condicions per traslladar-se des de l’envelat provisional al nou edifici desbloqueja definitivament la posada en marxa d’un equipament destinat a «normalitzar i reactivar» el comerç a la capital tarragonina. Parlem amb Elvira Ferrando, regidora de Comerç de la ciutat, persona clau en l’impuls definitiu que aquest «projecte de ciutat» ha assolit en els darrers mesos.

S’atreveix a posar data d’obertura del nou mercat?

Sempre he estat molt prudent a l’hora de parlar de dates perquè un gran projecte com aquest, i més amb la situació d’alentiment que arrossegava, s’havia de negociar amb molts interlocutors: els venedors, els empresaris de l’entorn, les associacions de comerciants, els veïns, els paradistes del mercadet ambulant, l’adjudicatària del supermercat, l’empresa constructora… Ha calgut molta capacitat negociadora de totes les parts i han estat necessàries moltes i moltes reunions. Després de l’acord assolit recentment amb l’Associació de Venedors del Mercat, m’atreveixo a dir que, si no hi ha cap imprevist d’última hora, el nou mercat obrirà les portes per Santa Tecla o a inicis d’octubre d’enguany a tot estirar.

Quin impacte tindrà el nou Mercat Central per a la ciutat?

El nou mercat comportarà que el comerç de la ciutat pugui tornar a la normalitat. Parlem de dinamitzar, reactivar i normalitzar. Si la zona de la plaça Corsini es revitalitza, ajudarà a reactivar tot el seu voltant. Serà normal que algú que vagi al mercat aprofiti també per anar a comprar a la Rambla Nova o al carrer Unió. I això beneficiarà tot el comerç del centre. El radi d’influència del nou mercat serà cada vegada més gran, perquè en paral·lel a l’obertura del nou mercat hi haurà un calendari definit de dinamització de la zona amb la programació de tota mena d’actes culturals, festius i populars a la plaça. Crec, a més, quant a la ciutat, que per als tarragonins i tarragonines serà important recuperar un edifici emblemàtic del qual ens sentirem orgullosos.

Pot el nou mercat ser un atractiu turístic més?caixa_6

I tant, no només per l’oferta comercial, que serà completa i actual, sinó també per l’interès arquitectònic d’un edifici modernista singular. Tenim previst incorporar un carilló a la façana del mercat, a l’estil de grans ciutats europees, perquè serveixi de punt de trobada i de reclam cada migdia per a les famílies tarragonines i per als visitants de la ciutat. A més, com he dit anteriorment, el model del nou mercat tindrà un pressupost específic per a la dinamització de l’espai, uns diners que es podran invertir en l’organització d’esdeveniments, en campanyes promocionals i actes de tota mena amb l’objectiu que la plaça Corsini torni a recuperar l’esperit de la plaça del Mercat de Tarragona.

Recentment s’ha arribat a un acord amb els paradistes on es marquen les condicions per al trasllat dels negocis al nou equipament. Ha estat difícil?

Ha estat un exercici de negociació constant molt intens en els darrers mesos. Han calgut moltíssimes reunions, però totes les parts teníem clar que era vital tenir aviat l’acord per començar a definir qui entrarà i qui no al nou edifici. Aquí he d’agrair la predisposició de Maria Virgili, presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat, amb la qual he treballat estretament per arribar a un consens perquè cap paradista es quedi sense l’opció de mantenir el negoci un cop es deixi l’envelat provisional. Ara s’ha obert un període perquè cada paradista interessat a continuar presenti la documentació necessària. Confiem que a l’abril ja tinguem definits els negocis del nou mercat i que els empresaris puguin entrar a prendre mides per començar a muntar les seves noves botigues en un espai modern i funcional, però que mantindrà l’essència del mercat de Tarragona de tota la vida.

I hi poden entrar nous negocis?

Si alguns paradistes no volen continuar, sobraran parades. Llavors obrirem els locals a noves propostes. Pensi que amb l’Ajuntament ja han contactat empreses comercials de Barcelona interessades a ubicar negocis dins del nou mercat de Tarragona, fet que evidencia que el model és interessant, especialment per la ubicació estratègica de l’equipament al centre d’una capital catalana com és Tarragona.

Una prova d’això és l’aposta de Mercadona?

L’aposta de Mercadona per ocupar-se de la gran superfície del nou mercat de Tarragona és una prova fefaent que s’estan fent bé les coses. Pensi que aquesta cadena ja té en marxa més d’una vintena de supermercats dins de mercats municipals d’arreu de l’Estat, per tant és un model que coneixen molt bé. Si han apostat per instal·lar-se a Tarragona és perquè ho veuen clar. I jo també ho veig.