181 adults vs 400 infants

Per . Actualitzat el

S’està venent, i no sense raó, l’èxit del funcionament les 24 hores del dia de la unitat d’Hemodinàmica de Joan XXIII. L’ampliació de l’horari d’atenció del servei ha evitat en el seu primer any el trasllat a Barcelona d’un total de 181 pacients adults cardiòpates, fet que demostra com n’era de necessari disposar de la unitat també oberta a les nits.

La unitat d’Hemodinàmica, però, no era l’única cosa que calia millorar a les nostres comarques si parlem de la recuperació de serveis sanitaris perduts en favor de Barcelunya (tal com el líder del PP tarragoní, Alejandro Fernández, es refereix sovint a la capital catalana). Ara fa quinze dies en aquest mateix setmanari NotíciesTGN denunciàvem que en l’actualitat hi ha més de 400 infants de les nostres comarques que anualment són derivats a hospitals de Barcelona davant de la inexistència d’una UCI Pediàtrica al territori, un recurs que l’Hospital Joan XXIII va tenir en el seu dia i que, l’any 2001, es va perdre perquè la Generalitat va optar per centralitzar el servei a Barcelona.

Reitero que parlem de 400 nens i nenes. Infants tarragonins que requereixen vigilància mèdica continuada perquè la seva vida està en risc i que, actualment, són sistemàticament ingressats en centres hospitalaris ubicats a més d’una hora de camí de les seves llars (fins a dues si parlem d’un pacient de les Terres de l’Ebre o de l’interior del Camp de Tarragona).

Compartim amb el gruix de la societat tarragonina la satisfacció d’haver assolit l’ampliació de l’hemodinàmica, però alhora advertim que, si el criteri és numèric, no és lògic que s’insisteixi en l’ampliació d’un servei que ja existeix per davant d’un recurs assistencial, l’UCI Pediàtrica, adreçada a tenir cura dels infants de la demarcació i a reduir l’angoixa dels seus familiars. Els pediatres de Tarragona fa temps que ho reclamen i treballen plegats per acabar de convèncer l’administració catalana. La inversió és mínima i el benefici per a la societat seria impagable. Exigir inversions en unitats ja consolidades no té sentit quan el territori no atén la infància com cal des de fa més de 15 anys.