Comencem a edificar una nova política d’habitatge

Per . Actualitzat el

Fa molt de temps que sentim a parlar del dret a l’habitatge digne i de la manca  d’implicació de les administracions en donar  solucions reals als problemes dels ciutadans. No és un tema de fàcil solució, hi ha moltes implicacions jurídiques i legals que utilitzen els posseïdors d’habitatges buits  per impedir que des dels ajuntaments puguem aplicar mesures eficaces i que donin  respostes veritables als problemes dels conciutadans.

Posar en marxa  polítiques eficaces des de l’ajuntament  és una  obligació, per això ho portàvem en el programa electoral i aquest 2016 començaran aveure la llum.

La política serveix per transformar la societat i fer-la més justai cohesionada.

El pròxim dilluns aprovarem en sessió plenària les primeres eines que han de donar resposta als problemes dels vallencs i vallenques entemes d’habitatge. Arribem tard, segur,  malauradament durant massa temps han estat portada els desnonaments i els abusos derivats de la crisi hipotecària. Sort n’hem tingut  durant aquest temps de la feinada que ha fetla Plataforma  d’Afectats per la Hipoteca. Ells han marcat el camí  a seguirmolts cops.

Els ajuntaments som  punta de llança en aquesta lluita per l’habitatge digne.

Malauradament no tenim  el suport legislatiu necessari que ens permetria posar en marxa mesures més efectives. L’Estat espanyol segueix impedint el  desplegament de lleis del Parlament de Catalunya impugnant-les al  TC o bé no desplegant les seves. Per posar un  exemple a Valls tenim vigent un recàrrec sobre l’IBI per aquells  habitatges desocupats, però no el podem aplicar  perquè el Govern de l’Estat espanyol  fa dotze anys  que ha dedesplegar el decret 2/2004 que ha de definir  què es considera com l’habitatge desocupat i com s’aplica el recàrrec.

Sort en tenim que la Generalitat segueix treballant donant solucions a les persones afectades. El passat juliol es va aprovar la llei 24/2015 de mesures  urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge. Això ens ha dotat de normativa  pròpia fer fer efectives polítiques  d’habitatge reals.

A partir de la setmana vinent la Ciutat de Valls disposarà d’un Protocol i un Reglament per a la mobilització d’habitatges buits, que ens possibilitarà engegar un procés ampli i ambiciós en temes d’habitatge. Serà llarg i constant, amb recursos i molta voluntat política per fer un gir copernicà a la situació de l’habitatge a Valls. Aquesta aprovació serà la primera d’altres mesures que anirem posant en marxa aquest 2016 per poder tenir una ciutat més justa  i cohesionada en temes d’habitatge.