Menció ‘cum laude’ per a la tesi doctoral de David Riesco, metge internista de l’Hospital del Vendrell

El treball està dedicat a l’estudi d’algunes molècules que es poden vincular al desenvolupament de patologia hepàtica en el pacient obès

Per . Actualitzat el

Com a responsable del Servei de Medicina Interna de l’Hospital del Vendrell tinc el gran plaer de felicitar el Dr. David Riesco Acevedo, metge internista del nostre equip que recentment ha presentat la seva tesi doctoral, aprovada amb la menció de ‘cum laude’. A Espanya, aquest terme d’origen llatí («amb lloança», »amb elogi») és la puntuació màxima aplicable només a doctorands que aconsegueixen la puntuació d’excel·lent i la unanimitat, mitjançant el vot secret individual del tribunal avaluador, regulat pel RD 534/2013.

Aquesta tesi recull el treball de molts anys d’esforç familiar i personal, dedicats a la investigació d’un projecte original.

Promoure la investigació en totes les àrees, i en aquest cas en la sanitat, és fonamental per al desenvolupament d’un país perquè el reconeixement generat permetrà avenços en la millora de la salut dels nostres pacients.

És, a més a més, fonamental en l’activitat docent fomentar en les noves generacions de metges el desenvolupament d’un pensament crític i la generacó d’investigació, creixement i innovació. En aquests últims cinc anys, el Dr. Riesco s’ha dedicat a l’estudi d’algunes molècules que es poden vincular al desenvolupament de patologia hepàtica en el pacient obès.

L’obesitat es defineix com una malaltia en què s’augmenta el percentatge de greix i, conseqüentment, del teixit greixós.  Segons l’últim butlletí de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de 2014,  més d’1,9 bilions de persones a tot el món tenia sobrepès (39%), dels quals 600 milions tenia obesitat (13%). A Espanya, la prevalença de sobrepès i d’obesitat és molt similar. Aquestes dades fan de l’obesitat un problema epidèmic que genera una important morbilitat i mortalitat perquè s’associa amb el desenvolupament de múltiples malalties. Augmenta la incidència de la síndrome metabòlica, la qual es vincula a un increment de la presència de malalties com la diabetis mellitus tipus 2, l’arteriosclerosi i la infiltració greixosa del fetge, conegut com fetge gras no alcohòlic.

L’esmentada tesi doctoral es titula Noves adipokines omentin i vaspin, nivells circulants i expressió gènica en el teixit adipós i relació dels seus nivells circulants amb la malaltia del fetge gras no alcohòlic.

S’ha demostrat la capacitat endocrina del teixit adipós per produir i secretar molècules com l’omentin, vaspin i altres adipokines.

En l’actualitat, els estudis clínics de nivells circulants i expressió genètica d’aquestes molècules en el teixit gras són escassos i controvertits.

Atès que els seus nivells circulants i la seva associació amb el dipòsit de greix al fetge d’origen no alcohòlic està escassament estudiada, es va plantejar com  a objectius analitzar els nivells circulants d’aquestes molècules, la seva expressió gènica en el teixit gras i la seva associació amb la presència de fetge gras no alcohòlic com a manifestació de la síndrome metabòlica en dones amb obesitat mòrbida.

A més a més, es va analitzar la possible utilitat d’alguna d’aquestes molècules com a possible biomarcador, eina útil en el diagnòstic del fetge gras d’origen no alcohòlic i relacionat amb l’obesitat mòrbida.

L’inici de la preparació d’aquesta tesi doctoral es remunta a l’any 2009 i 2010 després d’obtenir el títol de suficiència investigadora de la Universitat Rovira i Virgili, coincidint amb els últims anys d’especialització en medicina interna, sota la direcció dels doctors i investigadors Cristóbal Richart Jurdado i Maria Teresa Auguet Quintillá com a part de la línia d’investigació en obesitat del Grup d’Estudi de Malalties Metabòliques i Insulin Resistència Hospital Universitari Joan XXIII.

Les dades inicials van ser publicades l’any 2011 a la revista científica BMC Genetics.  Posteriorment es va iniciar un sub-estudi que finalitza amb la presentació de l’actual tesis doctoral.

Enhorabona Dr. Riesco pel treball realitzat, tret de sortida de molts altres projectes.

D’esquerra a dreta, la Dra. Rosa Pérez Bernalte; la Dra. Laura Noblia Gigena; el Dr. David Riesco Acevedo; la Dra. Ana Lacal Martínez i la Dra. Belén Xifré Rodríguez.

D’esquerra a dreta, la Dra. Rosa Pérez Bernalte; la Dra. Laura Noblia Gigena; el Dr. David Riesco Acevedo; la Dra. Ana Lacal Martínez i la Dra. Belén Xifré Rodríguez.