Tarragona posa les bases per a un protocol de formació cardiològica en medicina esportiva

La UME de Santa Tecla organitza una jornada sobre cardiologia i esport que reuneix els principals especialistes de Catalunya

Per . Actualitzat el

El passat 19 de febrer va tenir lloc una jornada de formació per a professionals sanitaris que treballen en l’àmbit dels centres de medicina de l’esport, amb l’assistència de 170 professionals d’arreu de Catalunya. Organitzada per la Xarxa Sanitària de Santa Tecla, en col·laboració amb el Consell Català de l’Esport, la jornada va servir per establir un punt de partida per a la creació d’un protocol que permeti formar els professionals aprofitant les estructures medicoesportives existents en aquest àmbit actualment a Catalunya. Sota el títol «Jornada Cardiologia i esport, Screening participatiu», es va centrar en la cardiologia orientada en el món de l’esport.

Manel González Peris, cap de la Unitat de Medicina de l’Esport de Santa Tecla, explica que actualment la UME de la Xarxa representa el referent en medicina de l’esport a les comarques de Tarragona, amb estreta col·laboració de treball dels serveis de cardiologia de la mateixa Xarxa Santa Tecla, de Joan XXIII i de l’Hospital Clínic de Barcelona.

L’objectiu de la jornada organitzada a Tarragona era crear l’espai idoni per a l’establiment d’un protocol que permeti definir una manera de treballar comuna a tots els especialistes implicats en la medicina esportiva d’arreu de Catalunya i caminar cap a la fita principal compartida com és evitar qualsevol mort sobtada en el món de l’esport.

«Això, per a la Unitat de Medicina Esportiva de la Xarxa és un gran repte, ja que significa poder treballar en contacte directe amb els principals referents cardiològics del país», assegura González.
I la millor manera de fer-ho era convidant els principals especialistes en cardiologia esportiva del país tan rellevant com són el Dr. Josep Brugada o el Dr. Grazioli, del Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, o la Dra. Marta Guillen, cardiòloga de l’Hospital Joan XXIII, o la Dra. Pilar Rull o el Dr. Augusto Ordóñez, cardiòlegs de la Xarxa, entre altres, que van posar a l’abast dels assistents bona part dels seus coneixements en la matèria.

En la jornada es van posar sobre la taula els eixos principals d’aquesta formació per als professionals centrats en els punts cardiològics bàsics d’actuació en l’àmbit de la competició esportiva, que comprenen l’estudi dels antecedents personals i familiars (que aviat inclourà estudis genètics), una exploració física exhaustiva, l’estudi funcional elèctric (ECG) en repòs o en exercici (prova d’esforç o ergometria), o altres proves complementàries en els casos exigibles (ecocardiograma, Holter, RMN, etc.).