«No es descarten mobilitzacions si BCN World no tira endavant»

L’alcalde de Salou, Pere Granados, exemplifica la lluita de la Costa Daurada perquè el macrocomplex d’oci i turisme no quedi en un calaix. Diu que no se sent sol perquè «els agents econòmics tenen clar que és necessari»

Per . Actualitzat el

L’alcalde de Salou, Pere Granados, adverteix que deixar el projecte de BCN World en un calaix, tal com reclama la CUP i proposen des d’alguns cercles d’ERC, podria desembocar en un seguit de mobilitzacions de protesta per part de la ciutadania de la Costa Daurada. Granados, que durant aquest inici d’any no ha parat de fer reunions a la recerca d’aliances polítiques i empresarials perquè el projecte del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) no caigui, considera que és el moment que els alts estaments de la política catalana es posicionin obertament sobre el futur del projecte. «No es pot deixar passar una oportunitat com aquesta perquè ho diguin deu diputats de la CUP o perquè ERC no vulgui assumir responsabilitats de govern», afegeix Granados, que recorda que té pendent una reunió amb el conseller d’Economia de la Generalitat i alhora president del CRT de la Costa Daurada, Oriol Junqueras, per tal de parlar «cara a cara» de l’estat de projecte.caixa2

Granados assegura que, malgrat que des de Barcelona només «el cap del PSC, Miquel Iceta, s’ha mostrat obertament partidari d’impulsar el projecte, no em sento sol». L’alcalde de Salou apunta que «els responsables dels principals agents econòmics del territori tenen claríssim que BCN World és un projecte necessari per reactivar l’economia de les nostres comarques. Només falta l’impuls polític, perquè aquí, a la Costa Daurada, el projecte està aprovat i és molt esperat». Preguntat sobre la possibilitat que al final el projecte no es dugui a terme, Granados assegura que «si això és així, la població de Tarragona passarà comptes amb els responsables d’aquesta irresponsabilitat». El batlle recorda que el projecte ja va ser aprovat pel Parlament de Catalunya l’any 2014 i caixa3que el govern de la Generalitat «ho té molt fàcil per tirar-ho endavant, ja que només ha d’adaptar el projecte a les al·legacions que hagin presentat totes les parts i executar-lo. El Pla Urbanístic del CRT deixa molt clar els límits de màxims pel que fa a l’edificació i als usos. Per tant, si no es tira endavant serà per raons polítiques i partidistes que els habitants de Salou no entendrien».
Granados, que apunta que la consulta popular proposada pel líder d’ERC, Oriol Junqueras, «no és necessària. Ni la vol Salou ni la vol Vila-seca. La decisió sobre BCN World és dels dos municipis afectats, ja que som nosaltres, a través de la constitució en el seu dia del CRT, qui tenim delegades competències municipals a un altre estament». L’alcalde de Salou qüestiona, a més, la legalitat d’una hipotètica consulta: Per què han d’intervenir altres municipis en les nostres competències?», es pregunta.

«Nosaltres sabem que la majoria de la gent de Salou està a favor de convertir el CRT en el major complex turístic integrat d’Europa. Si BCN World no es fa, la població acabarà decebuda i se sentirà perjudicada per l’actual govern de la Generalitat». En aquest sentit Granados va més enllà i assegura que si s’ajorna la decisió sobre BCN World i els inversors decideixen marxar «no es caixa4descarten mobilitzacions ciutadanes de protesta contra l’actual govern de la Generalitat i les forces polítiques que l’integren». Qüestionat sobre la possibilitat que l’Ajuntament impulsi una enquesta entre la ciutadania de Salou, Granados reconeix que «podria fer-se una consulta entre els nostres veïns i veïnes per conèixer la seva opinió sobre com el Govern de Catalunya està actuant amb el tema de BCN World».

Malgrat les dificultats, Granados assegura que «el territori està treballant molt. Hi haurà més accions institucionals i, si és necessari, potser hi haurà un moment que també haurà de dir la seva». Abans, però, Granados confia a veure’s en persona amb el conseller d’Economia, Oriol Junqueras, que ha estat recentment instat pel ple municipal de Salou a convocar una primera reunió del CRT, òrgan del qual el conseller és alhora president, per tal de parlar cara a cara sobre el projecte. «Que ell ens doni els seus arguments per no veure clar el projecte, que nosaltres li contestarem», diu l’alcalde de Salou.

Hard Rock augmenta la pressió confirmant la inversió de 2.500 MEUR

L’empresa, present a 68 països, considera que la Costa Daurada és el lloc ideal per invertir en oci i turisme

Hard_Rock

L’empresa Hard Rock Internacional, una de les inversores que opta a gestionar equipaments i casinos en el marc del CRT de la Costa Daurada, ha posat aquesta més pressió empresarial perquè l’administració catalana acceleri les seves decisions en relació al projecte del BCN World. En un comunicat enviat als mitjans de comunicació, la companyia, present a un total de 68 països, confirma la seva voluntat d’invertir fins a 2.500 milions d’euros a la Costa Daurada, fet que es traduiria en la creació de prop de 10.000 nous llocs de treball al territori. Malgrat aquesta informació, Hard Rock reclama a les autoritats «celeritat» per esvair els dubtes existents en el projecte, atès que hi ha altres governs europeus que estan interessats en la capacitat inversora de la multinacional.

«Creiem que la Costa Daurada reuneix les condicions ideals per al desenvolupament d’un centre d’oci i entreteniment de categoria mundial»., diu Hard Rock que d’aquesta manera, referma la seva aposta en BCN World i el territori, a la vegada que remarca que durant els últims quatre anys ha treballat estretament amb les diferents administracions per tal de complir amb tots els requisits específics.

L’actual situació del CRT, continua el text, «és el resultat d’un llarg i meticulós procés que s’ha desenvolupat, en tot moment, sota l’estricte control de les administracions públiques». Per això, l’empresa aclareix que «Hard Rock no ha deixat de complir amb el marc legal definit per la Generalitat en l’estricta observança dels estàndards socials, legals i mediambientals, orientada al desenvolupament del millor resort turístic integrat d’Europa». Aquesta observança, afegeix, «només pot beneficiar la indústria turística de Tarragona i a Catalunya, un entorn en el qual la pràctica del joc és i ha estat legal des de fa ja dècades». El comunicat exposa que fins avui han invertit «una gran quantitat de recursos financers i empresarials» amb l’objectiu de «definir un full de ruta clar i raonable que permeti portar un projecte d’aquestes dimensions a bon terme, complint totes les garanties i gaudint de les condicions pertinents».

Les cambres de comerç de la demarcació insisteixen en la necessitat d’impulsar el projecte

Les veus empresarials a favor de BCN World no s’aturen. Aquesta setmana ha estat el torn de les cambres de Valls, Tarragona, Reus i Tortosa, que durant la presentació de l’informe trimestral de conjuntura econòmica han reiterat la necessitat que el projecte del CRT tiri endavant per reactivar l’economia d’una demarcació que, malgrat mostra símptomes de recuperació, està a la cua de caixa5Catalunya.

«El resultat lleugerament optimista dels indicadors de conjuntura econòmica aquest darrer trimestre de 2015 no han d’amagar que l’economia encara no s’ha recuperat de la caiguda de finals de 2008. Això queda palès en un PIB i una ocupació menors, que ens porten a poc a poc cap a una disminució de la població total». Aquesta és una de les dades més rellevants de l’Informe de Conjuntura, fet amb la col·laboració de la URV, i que està centrat en l’anàlisi econòmica de l’últim trimestre de 2015. El document torna a posar èmfasi en la manca d’inversió en infraestructures i planteja l’atur com a principal problema.

Durant la presentació, que s’ha fet a Valls, les cambres de comerç de la demarcació de Tarragona han reiterat el seu suport al projecte de BCN World. Una inversió que, han indicat, podria ajudar a dinamitzar l’economia del territori, a la vegada que creuen que serviria per crear sinergies, buscar objectius comuns i donar «una empenta» a la situació actual.
El president de la Cambra de Comerç de Valls, Marcel·lí Morera, que ha actuat com a amfitrió de la trobada, ha insistit amb el tema de l’atur dient que «estem a la cua de Catalunya». A més ha reivindicat més inversions en infraestructures al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

L’atur disminueix, però molt lentament

Les dades indiquen que el darrer any l’atur va disminuir en 4.700 persones, un valor proporcionalment inferior al dels totals català i espanyol. Una dada del trimestre que cal remarcar és el descens proporcional del nombre de persones que volen entrar al mercat de treball o d’aturats de llarga durada, que ha disminuït 9 punts en dades interanuals. L’atur disminueix progressivament però ho fa a un ritme inferior que al conjunt de Catalunya i Espanya.