L’hospital de Santa Tecla acull la primera jornada sobre lupus que es fa a Tarragona

Tindrà lloc el dia 12 de març i és oberta i gratuïta per qui vulgui informar-se d’aquesta malaltia autoimmune que a Tarragona afecta 125 persones

Per . Actualitzat el

El lupus és una malaltia autoimmune, és a dir, que es produeix perquè el cos fabrica anticossos que no actuen contra els agents externs sinó contra les mateixes cèl·lules i teixits sans del cos. Aquest «autoatac» es pot produir en qualsevol part del cos i generar uns símptomes semblants a altres malalties, per la qual cosa el diagnòstic és complicat i el malalt pot trigar fins i tot anys a ser diagnosticat. Aquest fet genera molta angoixa en les persones que el pateixen, que són, majoritàriament, dones en edat fèrtil. El dia 12 de març tindrà lloc una reunió de l’Associació Catalana de Lupus, que es farà per primera vegada a Tarragona, i que estarà oberta a tothom que vulgui informar-se d’aquesta malaltia.

La doctora Olga Araújo, responsable de la Unitat de Malalties Autoimmunes de l’Hospital de Santa Tecla, explica que aquesta és la malaltia autoimmune més prevalent entre la població. Afecta unes 40.000 persones a tot l’Estat, de les quals 7.000 viuen a Catalunya i, d’aquestes, unes 125 estan diagnosticades a Tarragona. Pot afectar qualsevol persona, però té més incidència entre les dones d’entre 20 i 40 anys i és més comú entre les afroamericanes i les hispanes que entre les caucàsiques.

El lupus pot afectar les articulacions, la pell, els ronyons, el cor, els pulmons, els vasos sanguinis, el cervell… i els símptomes poden ser també molt diversos, com ara dolor o inflamació de les articulacions, dolor muscular, febre, granellada a la cara en forma de papallona, úlceres a la boca, cansament, mal de cap, dolor toràcic… «Aquest ampli ventall de manifestacions simptomàtiques», explica la doctora Araújo, «fa difícil poder realitzar un diagnòstic de manera immediata. El malalt ha de ser visitat diverses vegades fins que es pot determinar la malaltia. Per aquest motiu el control d’aquest tipus de malalties es realitza dins de les unitats de medicina interna, que tenen una visió general de la malaltia». A Tarragona tant els hospitals de la Xarxa, el de Santa Tecla i el del Vendrell, com l’hospital Joan XXIII, el de Reus i el de Tortosa disposen d’unitats de malalties autoimmunes.

El lupus és una malaltia crònica que cursa a brots, amb períodes de remissió. Es desconeix la causa del lupus, tot i que sembla que pot tenir un component genètic i un d’hormonal. No és una malaltia hereditària, les dones amb lupus poden tenir fills sans, però evidentment hauran de sotmetre’s a un estricte control durant l’embaràs, ja que en aquest període es pot desencadenar un brot.

Jornada sobre lupus

El dia 12 de març, de les 9,30 a les 13,30 hores, Tarragona acollirà la primera reunió que l’Associació Catalana de Lupus realitza fora de Barcelona. Es farà a l’Hospital de Santa Tecla i és obert i gratuït per a tota la població. En aquesta jornada, que tindrà un marcat caràcter divulgatiu sobre les característiques generals de la malaltia, intervindran especialistes en malalties autoimmunes com la mateixa doctora Olga Araújo; la doctora Laura Noblia, de la Unitat de Malalties Autoimmunes de l’Hospital del Vendrell, i el doctor Miguel López-Dupla, internista a l’Hospital Joan XXIII, que abordaran la malaltia des de diferents punts de vista. Per altra banda, el doctor Antoni Castro, internista de l’hospital de Sant Joan de Reus; el doctor Alberto Martínez-Vea, nefròleg de Joan XXIII, i el doctor Domingo Bofill, del Verge de la Cinta de Tortosa, aportaran el seu coneixement i experiència en aquesta malaltia També intervindran la presidenta de l’Associació Catalana de Lupus, Pilar Lucas, i Gemma Lleida, una pacient afectada per lupus que explicarà la seva experiència. La jornada conclourà amb la projecció del curtmetratge El dia 0.

Per inscriure’s a la jornada cal fer-ho a: xarxa@xarxatecla.cat, ja que l’aforament és limitat.