L’Obra Social “la Caixa” eleva a 717 els llocs de treball a persones en risc d’exclusió el 2015

El foment de la contractació de persones vulnerables és una de les línies d’actuació prioritàries per a l’entitat financera

Per . Actualitzat el

El programa d’integració laboral de l’Obra Social “la Caixa”, Incorpora, ha facilitat 717 llocs de treball a persones vulnerables al llarg de 2015 a Tarragona, davant els 500 de 2014. Això ha estat possible gràcies a la implicació de 231 empreses tarragonines en aquest projecte de responsabilitat social corporativa i a la col·laboració d’onze entitats, encarregades de desenvolupar Incorpora a la província.

Incorpora ofereix a les empreses un servei gratuït d’assessorament i acompanyament en accions de responsabilitat social corporativa, centrades en la integració laboral de persones en situació de vulnerabilitat. Aquest programa d’integració laboral es dirigeix prioritàriament a persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, exreclusos, immigrants, joves en risc d’exclusió i víctimes de la violència de gènere, entre altres col·lectius.

L’objectiu principal d’Incorpora és construir ponts entre empreses i entitats socials que es dediquen a la integració laboral per crear un clima de comprensió que es tradueixi en oportunitats pels més desfavorits com a mecanisme per combatre l’exclusió social.

Aposta per l’autoocupació

Una de les línies d’actuació prioritàries del programa aquest any és la creació dels Punts d’Autoocupació Incorpora, que tenen com a objectiu facilitar l’acompanyament i l’accés a un microcrèdit social per finançar a emprenedors en situació de vulnerabilitat.

Aquesta iniciativa respon al convenciment de què existeixen persones en risc d’exclusió amb idees de negoci o coneixedores d’una professió que són capaces de crear una empresa si reben un bon assessorament juntament amb la inversió inicial necessària. La inserció mitjançant l’autoocupació permet augmentar les seves possibilitats de sortir de la situació de vulnerabilitat.

Els tècnics d’inserció, figura clau

La principal aportació d’Incorpora és que planteja un concepte innovador de la integració laboral de persones en risc o situació d’exclusió, ja que reuneix en un mateix model la xarxa d’entitats socials i la xarxa solidària d’empreses en el marc de la responsabilitat social empresarial. Això no hauria estat possible sense la contribució dels tècnics d’inserció laboral, una figura clau d’Incorpora que té un paper determinant pel programa. Incorpora compta amb una xarxa de 20 insertors a Tarragona.

Entre les tasques de l’insertor destaquen la prospecció d’empreses, el seguiment del procés de formació del beneficiari i l’acompanyament laboral de la persona insertada.

Com accedir al programa

Les persones interessades a acollir-se al programa poden dirigir-se a qualsevol de les entitats col·laboradores:

http://www.incorporadelacaixa.com/es/web/incorpora/red-de-entidades-sociales

Allà se’ls realitzarà una avaluació per conèixer les seves competències i preferències professionals. A continuació, se’ls prepara un programa de formació i se’ls assigna un tècnic d’inserció que supervisa el procés. La inserció de cada persona constitueix, per tant, un procés personalitzat que inclou actuacions prèvies, simultànies i posteriors a la contractació.

la-Caixa-(4) la-Caixa-(2)