Més de 400 infants del territori són derivats cada any a Hospitals de Barcelona

L’hemodinàmica amb horari ampliat evita la derivació de 181 cardiòpates adults a Barcelona, però Tarragona encara trasllada uns 400 nens i nenes a hospitals de Barcelona cada any per la manca d’una UCI pediàtrica

Per . Actualitzat el

Aquests dies s’està parlant molt dels resultats assolits durant el primer any d’horari ampliat del Servei d’Hemodinàmica a Joan XXIII, que deixa un balanç positiu, ja que l’obertura del servei a 24 hores ha evitat el trasllat a Barcelona de 181 casos de cardiòpates adults en horari nocturn. Sense cap mena de dubte, aquestes dades expliquen fins a quin punt era necessari disposar a Tarragona d’una unitat d’Hemodinàmica totes les hores del dia i tots els dies de l’any. Algunes veus parlen ja de la necessitat de doblar el servei amb la creació d’una segona sala d’atenció i, en paral·lel, la creació d’una unitat similar a les Terres de l’Ebre. De ben segur que l’administració estudiarà la viabilitat d’aquest reforç d’un servei que ja va ser millorat fa 12 mesos, però la realitat és que, en l’àmbit sanitari, el territori arrossega des de fa temps altres mancances importants que afecten col·lectius poblacionals tan importants i sensibles com els dels infants.

Si bé cal parlar en positiu dels 181 trasllats evitats amb l’ampliació de l’horari del servei d’hemodinàmica, cal recordar que en l’actualitat més de 400nens i nenes de les nostres comarques són cada any derivats a hospitals de Barcelona davant la manca d’una UCI Pediàtrica a Tarragona, servei que es va perdre l’any 2001 i que no ha estat mai restablert. Aquesta derivació de menors cap a centres de Barcelona és continuada i genera grans situacions d’estrès entre les famílies afectades, ja que a la preocupació que significa tenir un fill malalt (parlem sempre de malalties greus que requereixen atenció intensiva i continuada en una UCI especialitzada) cal afegir el trasbals que produeix el fet d’haver-se de traslladar diàriament a més d’una hora de distància de la llar.

El drama de l’hivern

Aquesta derivació de menors de gravetat a Barcelona és fins i tot més destacable en els mesos d’hivern. En aquesta època de l’any el sistema sanitari tarragoní deriva cada setmana cap a Barcelona una mitjana de cinc infants per bronquiolitis provocades pel Virus Respiratori Sincicial (VRS), que aquest 2016 està tenint una alta incidència i un important grau de virulència a tot Catalunya. Des que va començar l’època de fred, i a manca de dades oficials, els hospitals Joan XXIII i de Santa Tecla han hagut de traslladar a centres de Barcelona més d’una cinquantena de menors per ser ingressats en unitats de cures intensives pediàtriques, un servei que la capital tarragonina va perdre l’any 2001 i que els pediatres de la zona insisteixen a reclamar per evitar aquests trasllats innecessaris de pacients i les seves famílies a la Ciutat Comtal.

El VRS és un virus pneumònic que té una alta afectació en els nounats i en els infants de fins a dos anys, però que rarament causa complicacions més enllà d’un fort refredat en els nens i nenes d’edat escolar i en els majors d’edat. Els casos de bronquiolitis provocades per aquest virus en els infants més petits augmenten des de fa uns quants anys, ja que no existeix una vacuna preventiva, i sotmeten cada any els serveis hospitalaris de pediatria a un gran estrès. En molts casos els menors han de romandre ingressats fins a una setmana i, en els casos més greus, és necessari el monitoratge continuat del menor durant dos o tres dies en una Unitat de Cures Intensives (UCI) pediàtrica. Precisament la manca d’aquest servei a Tarragona, especialment aquest hivern en què el VRS està tenint una gran incidència, ha provocat que fins al moment s’hagin hagut de derivar a hospitals de Barcelona més d’una cinquantena d’infants, amb el trasbals que això representa per a les famílies afectades. La mitjana de derivacions per bronquiolitis és de cinc setmanals i això, d’acord amb els equips de pediatres de Joan XXIII i de Santa Tecla, és un argument més per reivindicar la urgent posada en marxa de la nova UCI pediàtrica a Tarragona, en concret, al costat de l’UCI de nounats ja existent a Joan XXIII.

Segons la doctora Sílvia Franch, coordinadora de Pediatria de l’Hospital de Santa Tecla, «enguany les complicacions pel VRS s’ha duplicat i el nombre de trasllats a Barcelona ha estat molt important. Ens consta que durant molts dies les unitats de cures intensives pediàtriques dels diferents hospitals de Barcelona han estat col·lapsades. La veritat és que a les famílies de Tarragona els hauria anat molt bé disposar de l’UCI pediàtrica a Joan XXIII».

Ja fa temps que els professionals sanitaris del territori reivindiquen aquest equipament perquè cada any uns 400 infants són traslladats a Barcelona des de les comarques tarragonines: «A Tarragona podem salvar la vida d’un nadó de 500 grams, però en canvi no podem tenir cura d’un nen de dos anys amb problemes respiratoris. No és just», explica el cap de Pediatria de Joan XXIII i coordinador de la Unitat Funcional de Pediatria TGN Salut AE, el doctor Ricardo Closa, que recorda que per a les famílies afectades per la derivació dels seus fills implica una reestructuració complexa i incòmoda, fet evitable amb l’existència del servei a Joan XXIII.

La nova UCI pediàtrica, sumada a la ja existent per a nounats a Joan XXIII, passaria a ser una UCI mixta de nivell 2 amb capacitat per a 14 infants (ampliable a 16). Es tracta d’aprofitar una de les ales de la quarta planta de l’hospital tarragoní (on actualment hi ha la Unitat de Cures Intensives per a nounats) per instal·lar-hi sis habitacions individuals d’uns vint metres quadrats per a nens des d’un mes fins als quinze anys que requereixin atenció continuada. «Podríem atendre pacients amb tot tipus de complicacions menys els casos que requerissin una cardiocirurgia o una neurocirurgia», explica el doctor Ricardo Closa. Recorda, però, que la majoria de patologies són de caràcter respiratori relacionades amb el VRS, causant dels múltiples casos de bronquiolitis que pateixen els més menuts durant els mesos d’hivern i primavera. Per aquest motiu, a banda de la inversió en obra i equipaments, caldrà ampliar la plantilla per tal que el personal mèdic de l’UCI pediàtrica i de la de nounats no sigui el mateix. D’aquesta manera s’evitaran possibles contagis entre els dos grups d’edat d’aquestes patologies que poden ser tan perilloses per als nens acabats de néixer. La previsió és que en aquest primer trimestre de l’any s’acabin d’ultimar els aspectes tècnics per començar les obres i acabar-les el mateix any.

Recuperar un equipament perdut

L’Hospital Joan XXIII ja havia gaudit d’una UCI mixta que incloïa l’atenció pediàtrica i als nounats fins que el 2001 es va tancar. El doctor Closa explica que un dels motius pels quals es va tancar la part pediàtrica i es van mantenir només la de nounats va ser «l’increment que es va produir de parts prematurs a causa de l’augment d’inseminacions artificials i la consegüent millora de la nostra atenció a nadons cada cop més prematurs». Aquest, però, no va ser l’únic factor, segons Closa: «es va produir un canvi també epidèmic amb l’increment dels casos de bronquiolitis, un virus molt nociu per al nounat i el prematur i, per tant, no podíem atendre’ls conjuntament». Un handicap que amb la nova unitat mixta quedarà resolt.

horitzó

HORITZÓ, FINALS DE 2016.

Des de TGN Salut Estratègica es treballa amb l’administració catalana perquè la quarta planta de l’Hospital Joan XXIII aculli l’UCI Pediàtrica mixta de nivell 2 abans que finalitzi aquest 2016. El servei, que estarà liderat per l’actual cap de pediatria de Joan XXIII i coordinador del Pla Funcional de Pediatria de TGN Salut AE, el doctor Ricardo Closa, evitarà la derivació anual d’uns 400 infants tarragonins a hospitals de Barcelona. La inversió aproximada per fer les obres d’adaptació i la seva posada en marxa es calcula al voltant dels dos milions d’euros, mentre que el seu pressupost operatiu un cop entri en funcionament serà d’uns 800.000 euros anuals. Els pediatres de Joan XXIII i Santa Tecla, que treballen conjuntament en el disseny de l’atenció pediàtrica del futur al territori, destaquen que la posada en marxa de l’UCI Pediàtrica hauria d’anar acompanyada d’un transport neonatal i pediàtric propi a les comarques tarragonines, servei que ara també està centralitzat a Barcelona per cobrir la demanda de tot Catalunya. A la fotografia, el pediatre Ricardo Closa, a l’esquerra, acompanyant el coordinador de TGN Salut AE, Albert Pons, a la dreta.