L’hemodinàmica 24 h evita 181 trasllats fora de Tarragona en el seu primer any

El nombre d’activacions del Codi Infart ha crescut un 61% al territori

Per . Actualitzat el

Aquest dimarts 16 de febrer fa un any que es va ampliar l’horari d’atenció de la Unitat d’Hemodinàmica de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona passant de 12 a 24 hores. Durant aquest període, el nombre d’activacions del Codi Infart ha estat de 476 casos, creixent en un 61% respecte a l’any 2014 en el qual es van registrar 295 activacions. Aquest increment ha evitat la derivació als hospitals de Barcelona de 181 malalts.

El cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII, Dr. Alfredo Bardají, explica que “la percepció del pacient ha canviat i el sentiment d’angoixa que existia abans de tenir les 24 hores ha disminuït, especialment en aquells pacients que ja han patit un infart de miocardi”.

L’any 2015 la Unitat d’Hemodinàmica va superar els 1700 procediments en total (diagnòstics i terapèutics), i el nombre d’angioplàsties realitzades va ser de 952. Els pacients que pateixen més infarts tenen una mitjana d’edat d’entre 60 i 70 anys, tot i que actualment han augmentat els casos de pacients més joves, i dues terceres parts són homes, les persones fumadores i diabètiques presenten més risc. Bardají explica que “la mortalitat actualment està als voltants d’un 6% quan fa 30 anys se situava sobre el 40%”.

L’ampliació de l’horari de la sala d’Hemodinàmica a 24 hores es va assolir gràcies a l’esforç conjunt de ciutadans, professionals, associacions sindicals i agents socials i polítics del territori. Va suposar una inversió d’un milió d’euros afegits al pressupost que ja tenia la unitat que van ser aportats pel govern de la Generalitat.

D’acord amb l’evolució de la demanda i per tal de mantenir la resposta a les necessitats assistencials es valoraran possibles creixements estructurals de la unitat.