BCN World: l’estat de la qüestió

El darrer episodi ha estat l’anunci d’una possible consulta popular a tot Catalunya

Per . Actualitzat el

Durant tota aquesta setmana BCN World ha centrat bona part de l’actualitat informativa tarragonina i catalana, amb posicionaments a favor i en contra d’un projecte que ha esdevingut un dels assumptes més delicats que haurà d’afrontar el nou govern català.

Tot va començar amb l’afirmació del president Puigdemont que el projecte està ben viu i que el govern treballa per assolir el màxim consens possible sobre el tema, defensant que bona part del territori «l’espera molt».

Aquesta afirmació va anar seguida d’una reunió amb un dels principals socis inversors del projecte, Hard Rock Cafè, que ja havia demanar celeritat en el desencallament del projecte. La companyia va anunciar una inversió de 2.500 milions d’euros al territori.

Tots aquests moviments han generat les respostes de bona part dels agents locals dels municipis tarragonins, especialment de Vila-seca i Salou, els alcaldes dels quals han reclamat per activa i per passiva una entesa entre els socis de govern per tirar-ho endavant i no deixar perdre allò que ells consideren una oportunitat històrica.

També els agents econòmics del territori, encapçalats per la Cambra de Comerç, Cepta i Pimec, principalment, han defensat obertament el macroprojecte d’oci i han mostrat la seva preocupació per les dificultats que està tenint. Fins i tot han advertit que moltes esperances de recuperació de l’economia tarragonina estan posades en la seva realització.

Consulta popular a tot Catalunya?

Malgrat les afirmacions que el govern treballa per consensuar una decisió, és evident la divisió d’opinions dins la mateixa formació de Junts pel Sí (CDC i ERC) respecte a la viabilitat del projecte. Així,  des del govern català s’ha deixat caure la possibilitat de realitzar una consulta al territori per conèixer l’opinió de la gent respecte al tema, un anunci que va fer el mateix president Puigdemont i que hores més tard va ser matisat per Oriol Junqueras (ERC), qui va remarcar que la consulta s’hauria de fer a tot Catalunya. El vicepresident del Govern s’ha mostrat partidari d’impulsar un projecte que potenciï el turisme de caràcter familiar, de convencions i de lleure com PortAventura i, en cap cas, ha dit, que prioritzi l’àmbit del joc. La proposta de fer una consulta sobre el projecte a tota la ciutadania del país, però, crearia un precedent amb conseqüències imprevisibles en futures decisions estratègiques de Catalunya, com ara noves inversions privades a qualsevol altre punt del territori català.

Com és evident, aquest anunci de consulta ha generat de nou divisió d’opinions entre els principals actors locals i econòmics del territori que, majoritàriament, no la consideren necessària (tal com va afirmar l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros), però no s’hi oposen frontalment, convençuts que guanyarà el «sí». En tot cas, des Salou i Vila-seca, els municipis directament afectats, es considera que la consulta s’hauria de circumscriure a l’àmbit local i, com a molt, a d’altres municipis importants (com ara Tarragona i Reus) de les comarques de Tarragona.

L’espectre de posicions respecte a BCN World, doncs, va des de l’adhesió absoluta de bona part del teixit econòmic i municipal tarragoní (alcaldes, cambres i patronals) passant per una posició favorable amb matisos (CDC, PSC), desfavorable però revisable (ERC), fins a l’oposició frontal d’entitats ciutadanes com Aturem BCN World i partits polítcs com la CUP.

Aquesta diversitat d’opinions no fa preveure un desencallement immediat del projecte i augura que caldrà molta dosi de generositat i cintura per part de tots els agents implicats.