El Port de Tarragona tanca l’any 2015 amb un creixement del 3,9%

L’exercici es clou amb el tràfic de més de 33 milions de tones de mercaderies

Per . Actualitzat el

El Port de Tarragona ha tancat l’exercici 2015 amb un creixement destacat del 3,9% i assolint el volum de 33,2 milions de tones mogudes en un any. Els resultats són molt positius en els principals tràfics del Port de Tarragona com són els productes petrolífers, cereals i vehicles així com en aquells tràfics que consoliden la línia estratègica de la diversificació destacant el ‘project cargo’ i animals vius, entre altres. Aquestes bones xifres són el resultat, principalment, de l’increment del tràfic exterior al Port de Tarragona. Les exportacions a destinacions internacionals han augmentat un 17,7% respecte a 2014 superant els 6,2 milions de tones, i les importacions s’han incrementat un 1,7% amb 22,3 milions de tones.

Josep Andreu, president del Port de Tarragona, destaca que «estem satisfets de les nostres estratègies d’internacionalització i diversificació i de l’aposta per determinades infraestructures; aquests resultats són molt positius per al territori ja que estem recuperant i consolidant els nivells existents abans de la crisi».

Agroalimentaris

Durant el 2015, a les instal·lacions portuàries s’han registrat més de 4,8 milions de tones d’agroalimentaris, amb un creixement significatiu del moviment de cereals i pinsos que ha augmentat un 0,7% respecte a l’any anterior. Aquestes xifres posen de manifest símptomes de recuperació de la indústria local i del sector ramader.

Les empreses productores de pinsos estan ubicades en el hinterland (zona d’influència) del Port de Tarragona, concretament estan ubicades a la vall de l’Ebre i a Lleida. Anualment, pel Port de Tarragona passen més del 60% de les matèries primeres per elaborar pinsos per a la ramaderia catalana, essent el primer port de l’Estat pel que fa a tràfic de cereals i farines i també de pinsos i farratges.andreu port

Petroquímics

L’any 2015 el Port Tarragona ha registrat creixements rècord dins del sector energètic, que s’ha traduït en un increment del 7,16 %, respecte a l’any anterior, amb un total de 23,5 milions de tones. El moviment de petroli cru s’ha incrementat un 7,09%, amb 8,6 milions de tones. Els productes petrolífers (sense tenir en compte el petroli cru) han crescut en el darrer exercici un 29,1%, superant totes les dades històriques del Port de Tarragona, que s’ha convertit en un port hub (de distribució) d’aquests tipus de productes al Mediterrani. Els Estats Units d’Amèrica, Gibraltar, Algèria, Corea del Sud i Rússia són els principals països amb els quals el Port de Tarragona manté relacions comercials d’exportació i importació de productes petrolífers.

L’augment del moviment de productes petrolífers durant el 2015 ha estat motivat, principalment, pel creixement de productes refinats (gas-oil i benzina) amb un creixement de 165,3 % i 140,66 % respectivament. Les instal·lacions portuàries han manipulat 2,1 milions de tones mogudes de gas-oil i 763.814 tones de benzina.

Vehicles

La terminal del Port de Tarragona dedicada al tràfic de vehicles ha superat les 115.000 unitats mogudes (tant d’importació com d’exportació), un increment del 96% respecte a 2014. Aquestes xifres superen les registrades en els últims cinc anys, des de l’any 2011, i posa de manifest que el moviment d’automòbils al Port de Tarragona segueix la tendència a l’alça dels últims mesos, i recupera els índexs de moviment d’anys anteriors a la crisi econòmica.

Bestiar

L’exportació de bestiar al Port de Tarragona es consolida, i el 2015 ja són els 252.966 caps de bestiar carregats a les instal·lacions portuàries amb destinació a països del nord d’Àfrica (Líbia, Líban, Algèria, i el 2015 s’han obert nous mercats d’exportació a Egipte). Des de 2012, any en què es va iniciar aquest tràfic al Port de Tarragona, s’ha registrat un creixement exponencial del 276,5%.