«El pacte PSC-PP-Unió és només un repartiment de cadires»

Entrevista a Rubén Viñuales
Portaveu del grup municipal de Ciutadans a Tarragona

Per . Actualitzat el

Rubén Viñuales, advocat de 32 anys, és el cap de l’oposició a l’Ajuntament de Tarragona al capdavant del grup municipal de Ciutadans (4 regidors). Reconeix obertament que ni ell mateix esperava obtenir tan bons resultats en les eleccions municipals de la primavera de 2015. Ara, després de gairebé un any al consistori, el jove polític dóna la seva visió d’aquests mesos de legislatura.

Quina valoració fas d’aquests primers deu mesos al consistori?
Mai ningú de nosaltres (Ciutadans) havia pensat que tindríem aquesta oportunitat de treballar per la nostra ciutat. He de dir que només per això cal fer una lectura molt positiva de l’experiència. A més, tenim la posició privilegiada que comporta ser caps de l’oposició. He de dir que el món de la vida pública, pels que som nous com nosaltres, és un món complicat. Sobretot perquè els tempos són diferents dels de la vida real. I això és una de les coses que caldria canviar. No pot ser que hi hagi tanta diferència de timmings entre la vida real i la política. Al final tots som persones i hem d’intentar normalitzar les coses, especialment en política municipal, que en teoria és la més pròxima a la ciutadania.

Has tingut temps per analitzar per què Ciutadans va tenir tan bons resultats en les municipals?
No sóc politòleg, però crec que conec la nostra ciutat. Tarragona no és una ciutat independentista. Entenc que hi ha persones que, decebudes amb el model actual, pensen que a Catalunya i a Tarragona els aniria millor fora d’Espanya. Però per això nosaltres treballem,  per fer veure a aquestes persones que un renovat projecte d’Espanya pot ser vàlid i pot seduir. D’altra banda, el nostre resultat a Tarragona s’explica per la voluntat de canvi per part de la ciutadania. El PSC cada vegada té menys suports, igual que el PP i Convergència. ERC ha pujat per l’efecte sobiranista, però nosaltres vam quedar segona força a tots els districtes de Tarragona tret de la Part Alta. No som un cas aïllat. Nosaltres representem una regeneració.

Com valoreu l’acció de govern de l’alcalde Ballesteros en aquest primer tram de la legislatura?
Ballesteros no està en el seu millor moment. Al PSC li ha costat molt. Ells veuen la governabilitat com un xec en blanc, és a dir, que ells volen una majoria per tal de poder decidir sense haver de consensuar amb la resta. Sense que hi hagi oposició. Un exemple clar és el tema dels pressupostos. L’han portat molt malament. Han vist que per primera vegada hi ha oposició a l’ajuntament. I no estan còmodes havent de negociar constantment.

Aquesta incomoditat és la causa del pacte de govern que el PSC ha tancat amb el PP i Unió?
L’alcalde ja em va dir cap al novembre de 2015 que pactaria sí o sí després de les eleccions generals. Per tant, no està interessat a consensuar projectes, sinó a governar amb un xec en blanc. La prova és que s’està parlant abans del repartiment de cadires que no pas del programa de govern. Unió, que està en vies d’extinció, volia entrar al govern de Tarragona com fos, i el PP amb Alejandro Fernández ja té assumit que mai no serà la formació més votada. Però haurien de tenir present que tothom que ha pactat amb Ballesteros ha acabat desapareixent. Qui recorda Sergi de los Rios o la Victòria Forns? Tots els que s’apropen a Ballesteros desapareixen. Sincerament, crec que l’alcalde tenia prou vots per intentar governar en minoria a través de la negociació amb els diferents partits. Nosaltres, en els temes en què estem d’acord, li hauríem donat suport, però sempre des de fora del govern.

I què em dius del cas Inipro?
El que més em sorprèn és que el PP i Unió no s’ho hagin repensat abans de tancar un acord amb Ballesteros.

Ciutadans aspira a ser la formació més votada en les pròximes municipals?
Les següents eleccions les volem guanyar. Però encara falta molt i pot passar qualsevol cosa. Abans de les darreres municipals ningú no s’hauria imaginat que nosaltres, els «naranjitos», ens convertiríem en la segona força de Tarragona ciutat. Crec que cal regeneració. Ballesteros és al consistori com a càrrec electe des de l’any 83 i vuit anys com a alcalde.  Una persona que ja estava a l’Ajuntament quan jo vaig néixer no pot representar cap regeneració per a la ciutat.

Quina és la principal amenaça per a Ciutadans?
Que els que formem part d’aquest equip ens ho creguem. Però jo m’encarregaré que això no passi mai. A Ciutadans hem de tenir clar que estem aquí per treballar.