La Xarxa de Santa Tecla posa els seus serveis de transfusions i hematologia en mans del Banc de Sang i Teixits de Catalunya

L’empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat instal·larà un nou punt de donació fix a l’Hospital de Santa Tecla, a la Rambla Vella de la capital tarragonina

Per . Actualitzat el

Des del passat 1 de desembre, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST), empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat, és la responsable de tots els processos de transfusions de sang i del servei d’hematologia dels hospitals de la Xarxa de Santa Tecla (Hospital de Santa Tecla de Tarragona i l’Hospital del Vendrell). L’acord entre Santa Tecla i el BST converteix la província de Tarragona en la primera de Catalunya on les transfusions que es realitzen en qualsevol hospital del territori segueixen els protocols del Banc de Sang i Teixits, fet que garanteix la igualtat en el servei i actuacions uniformes per al conjunt de la ciutadania.

Gràcies a aquest acord, Tarragona a més disposarà d’un nou punt fix de donació de sang al centre de la ciutat, a la Rambla Vella, en concret a la part que ocupaven les antigues urgències de l’Hospital de Santa Tecla. Aquest nou punt de donació, que podria estar operatiu a inicis de 2017, complementarà el que ja hi ha a la planta baixa de l’Hospital Joan XXIII, el de l’Hospital Sant Joan de Reus i el Verge de la Cinta de Tortosa.

El conveni entre Santa Tecla i el BST garanteix la continuïtat de tots els llocs de treball en els serveis de cada centre de la Xarxa de Santa Tecla, amb la incorporació de tres hematòlegs de Santa Tecla a la plantilla del Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Pel que fa a funcionament, la gestió del BST comporta posar els serveis de transfusió i hematologia de la Xarxa de Santa Tecla al mateix nivell que el de qualsevol altre centre hospitalari de Catalunya.

Actualment, el BST és el responsable del 100% de les transfusions que es realitzen a la província de Tarragona. El grau de cobertura del BST a tot Catalunya ja supera el 65%. L’objectiu a mitjà termini és que aquesta empresa pública de la Generalitat s’encarregui i estandarditzi els protocols en matèria de transfusions de sang a tota la xarxa hospitalària del país. És per això que Enric Contreras, director territorial del BST a Tarragona en els últims anys, ha estat recentment nomenat responsable de l’entitat i de totes les delegacions de Catalunya. El seu lloc com a nova directora territorial a les nostres comarques l’ocupa la doctora Virgínia Callao, que entre els seus primers objectius tindrà el de donar continuïtat al treball de Contreras i el d’engegar el nou punt fix per a donacions a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona.

Més donacions a la província

Segons dades del Banc de Sang i Teixits, l’any passat a la província de Tarragona es van registrar unes 30.000 donacions (unes 29.000 de sang i unes 700 de plasma), un 7,6% més que l’any anterior, la qual cosa situa la província com la que més ha crescut de Catalunya. De fet, els punts de donació de Reus, Tortosa i Joan XXIII se situen entre els cinc amb més creixement de tot al país. El 2015 a Catalunya el nombre total de donacions es va aproximar a les 260.000 (250.000 de sang i unes 9.000 de plasma), un 63% per cent de les quals es van aconseguir a través de campanyes concretes amb unitats mòbils, mentre que el 37% restant, a través dels 12 punts fixos de donació repartits per la geografia catalana.