La Gran Festa de la Calçotada arriba a Valls per 35a vegada

Tindrà lloc el dia 31 de gener i inclou concursos, degustacions i activitats tradicionals

Per . Actualitzat el

El diumenge 31 de gener tindrà lloc una nova edició de la Gran Festa de la Calçotada de Valls, la 35a, que s’ha convertit en una de les grans festes típiques de Catalunya al voltant d’un producte gastronòmic singular, el calçot. Aquesta celebració es va iniciar l’any 1982 i des d’aleshores cada any milers de persones visiten Valls i la comarca de l’Alt Camp per gaudir de la temporada de calçots que té com a tret de sortida aquesta diada. Com cada any, el programa d’actes inclou les activitats relacionades amb l’elaboració de la salsa i els calçots i els concursos, a més d’actes més tradicionals del municipi com la cercavila dels elements festius entre altres.

La Gran festa de la Calçotada s’iniciarà el diumenge 31 de gener a les deu del matí a la plaça de l’Oli amb les demostracions de coure calçots a la graella. A dos quarts d’onze, a la plaça del Blat, tindrà lloc el XXV Concurs de salsa de la calçotada de Valls amb demostracions en directe, i el XXIX Concurs de cultivadors de calçots. A partir d’aquesta hora es podran veure els manats de calçots participants (premis als manats de calçots millors i més regulars i a la mota amb major nombre de calçots).

A dos quarts de dotze, des de la plaça del Blat i fins a El Pati, es farà la mostra de danses de carrer tradicionals de Valls, amb la cercavila de les danses de carrer del seguici festiu del municipi amb els grups participants: Ball de la Primera amb els seus grallers, Ball de Bastons de Valls amb els seus grallers, Ball de Pastorets de Valls amb els músics de l’Espardenya i Ball de Gitanes de Valls amb els grallers de la Colla Joves dels Xiquets de Valls. A les 12 és previst que entrin a la plaça El Pati, on tindrà lloc l’actuació de lluïment amb l’explicació de la simbologia dels balls i les referències històriques a la ciutat.

calcotada-2009-025

A dos quarts d’una del migdia, des de la plaça del Blat sortirà la cercavila dels elements festius de la calçotada: Gegant del Calçot de Valls, Flabiolaires de Vallmoll, Gegants Agrupació El Calçot AAEET, amb els seus grallers, Mulassa de Valls, grallers de la colla Vella dels Xiquets de Valls. Amb carros amb feixos de llenya, graelles, calçots, bocois, diligències, carros de pagès, xarrets, cavalls muntats…

Concursos

A la una del migdia, a la plaça El Pati, es donarà el tret de sortida al tradicional XXXI Concurs de menjar calçots. Per participar-hi, cal inscriure-s’hi prèviament. Durant el Concurs, les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, enlairaran els seus pilars.

Degustació popular

A aquella hora començarà també la degustació popular de la calçotada a la plaça de la Zeta. Cada comensal rebrà 12 calçots, terrina amb salsa, vi de Valls, pa, pitet de roba, taronja i una llauna de cervesa San Miguel). Hi haurà graelles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa, botifarra de Valls… La plaça de l’Oli estarà ambientada amb parades i elements al·legòrics a la Calçotada. A les places de l’Oli, dels Alls, de les Garrofes i de la Zeta i a la Societat Agrícola de Valls (pàrquing de la cooperativa, al costat de l’Església del Carme) hi haurà servei de taules per a la degustació. Es vendran manats de calçots tendres.

A les dues de la tarda a la plaça El Pati, es farà el lliurament dels premis del XXIX Concurs de Cultivadors de Calçots, del XXV Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls i del XXXI Concurs de Menjar Calçots.

De les deu del matí fins a les dues del migdia a la plaça de El Pati es podrà visitar l’Espai del vi de la DO Tarragona (l’autèntic vi de la calçotada), amb espai de venda i degustació de vins amb la presència de cellers i cooperatives adscrites a la DO Tarragona.

Altres activitats

Durant els dos dies es farà la trobada de 2CV (Citroën 2 cavalls) que estaran exposats durant el dissabte 30 (tarda) i diumenge 31 (matí) al carrer Teatre-Pl. del Quarter. Dissabte, de 10 del matí a les 8 del vespre i diumenge de 10 del matí a les 3 de la tarda estarà obert el Mercat de la calçotada, el Mercat d’alimentació i artesania popular al passeig de l’Estació. Mostra de cuina del calçot Tastets a base de calçots de Valls maridats amb vins de la DO Tarragona al carrer Jaume Mercadé, amb animació, activitats infantils i música.