«La festa major és el patrimoni cultural viu més important que té una població»

Entrevista a l’alcalde de Salou, Pere Granados, en motiu de la festa major d’hivern del municipi

Per . Actualitzat el

Què representa la festa major per al municipi en termes econòmics i de visibilitat?

La festa major és el patrimoni cultural viu més important que té una població. En el cas de Salou, genera molt moviment, no tan sols en termes econòmics sinó també culturals. És un magnífic aparador de tot el que tenim, de tot el que som i de tot el que sentim com a població, ja que en la festa major s’implica tota la ciutadania. Tenim més de 80 entitats i associacions ciutadanes que participen en l’organització de la festa major, un nombre que creix any rere any i que demostra que la festa engresca molta gent. Aquesta alta participació fa que sigui cada cop més dinàmica i participativa i que les activitats siguin cada cop més dinàmiques, no tan sols per als salouencs i salouenques sinó també per als nostres visitants.

Personalment, amb quin acte de la festa es queda vostè?

És molt difícil destacar-ne un de sol, ja que el programa és molt extens. El passat cap de setmana, per exemple, vam viure les 24 hores de futbol i van ser una experiència apassionant. És una de les moltes activitats esportives en el programa que es poden destacar. Però també em quedo amb els actes més tradicionals, com la trobada de gegants que aquest any ha arribat a la trentena edició, o la ballada de sardanes. Hi ha un acte que m’agrada especialment, com és l’agraïment que fem a les entitats i associacions que participen en la festa, ja que tenim l’oportunitat de reconèixer la tasca que fan durant tot l’any. També hi ha molts actes culturals i infantils que estan molt bé. I no puc deixar de destacar el Cós Blanc, que és el gran eix de la festa.

Cal recordar que aquest any ha canviat de data per no coincidir amb el Carnaval…

Sí, d’aquesta manera ningú no haurà de renunciar a res. Aquest any hi participen dues colles més i, com cada any, serà tot un espectacle que reunirà milers de persones al nostre municipi.

En clau municipal, quines seran les actuacions més destacables d’aquest 2016?

Continuarem treballant en els grans projectes de ciutat que ja tenim en marxa com són l’eix cívic de la via del tren; noves ubicacions a la zona hotelera i esportiva, continuarem treballant en el barranc de Barenys per evitar les inundacions en el barri de la Salut, treballarem en la nova biblioteca i la nova estació, entre altres projectes que esperem que es vagin concretant aquest any.

I continuaran defensant la implantació de BCN World com fins ara?

Evidentment que sí, esperem que BCN World arribi al nostre municipi tal com demana la ciutadania i molts inversors que han mostrat el seu interès. Esperem que el Parlament de Catalunya l’impulsi definitivament com cal i no el deixi perdre per qüestions polítiques.

PRINCIPALS ACTES DE LA FESTA MAJOR

Cós Blanc

Enguany, l’acte estrella, el Cós Blanc, s’avança una setmana i es realitza el darrer dissabte de gener (dia 30) en lloc del primer cap de setmana de febrer, per la coincidència amb el Carnaval. cos-blancEnguany, dues carretel·les més acompanyaran la rua de lluïment i la desfilada nocturna pel carrer ciutat de Reus en una xifra rècord de participació que arriba fins a les 30 carretel·les tematitzades que mouran a més de 2.500 persones i que –any rere any– atreuen milers i milers d’espectadors d’arreu del territori i visitants estrangers que busquen conèixer de prop la festa.

Música gratuïta

Un dels eixos de la festa d’aquest any és l’activitat musical amb caràcter gratuït. A banda de l’actuació del grup de Constantí Els Pets, de la festa ràdio Flaixbac i de la festa under 16 que van tenir lloc el passat cap de setmana, aquesta setmana destaca la festa de les Colles amb les actuacions dels grups Nueva Alaska i els Atabaladors de Salou (dijous 28 de gener a les 23 hores a l’envelat); la festa Disco DO Salou (dijous a partir de les 23 hores a la carpa Jove); el Gran ball de festa amb l’orquestra Nueva Etapa (a les 23 hores a l’envelat, divendres 29 de gener) i seguidament la festa disco; o la Nit de Rumba amb l’Actuació de Vergüenza Ajena i José El Chatarra (a les 23.30 hores a la Carpa Jove del divendres 29 de gener); el ball amb l’orquestra Selvatana i Festa disco (dissabte 30 a partir de les 12 de la nit a l’envelat); la festa del Cós Blanc Night a la carpa Jove (dissabte 30 de gener a partir de mitjanit) o el gran ball de festa major de diumenge 31 de gener a l’envelat amb l’orquestra Montgrins (diumenge 31).

Actes tradicionals

Pel que fa als actes tradicionals el passat diumenge va tenir lloc la trobada de gegants que ja suma 30 anys de sortides i lluïments pels carrers del municipi amb sortida des de la plaça de la Pau; també es va fer la ballada de sardanes, l’homenatge a la gent gran a l’envelat i la recepció institucional de l’alcalde i de la corporació a les entitats i associacions salouenques. Aquesta setmana serà el torn de l’homenatge a la dona més gran (dijous 28 a les 19 hores); el concert de corals al TAS (divendres 29 a les 21 hores) o la novena edició de la Mostra i tallers de la Xarxa de Cultura tradicional catalana de Salou (dissabte 31 de les 17 a les 20 h al passadís del TAS). La inauguració de la mostra d’artistes locals (divendres 29 a les 19 hores a la Torre Vella) també forma part de la intensa agenda d’aquests pròxims dies. Diumenge 31 de gener, les matinades de grallers, la trobada escuterista o l’exhibició hípica a més d’altres activitats organitzades pel Club Nàutic posaran el punt final a la festa.

Actes pels més petits

La Festa Major també preveu nombrosos actes dedicats als més petits que organitza la regidoria d’Infància a través del Club Xic’s: destaquen el ja consolidat Cós Blanc Xic’s a l’envelat de festa major amb el grup d’animació La Cremallera (divendres 29 de gener); la gimcana Aventura Xic’s en família, a més de la fira Xic’s amb el dilluns 1 de febrer amb les atraccions a 1,5 euros; o el cinema en 3D amb la projecció de Los Minions. Com a novetat, el Club Xic’s també ha volgut iniciar un concurs de fotografia pels més petits on es demana que es disfressin per a l’ocasió i pugin la foto al facebook de Salou Xics. El guanyador rebrà un passi familiar per a entrar a tots els espectacles del TAS programats pel 2016. També es mantenen altres activitats com la zona d’inflables, la xoco Xic’s…o la zona de tallers infantils, entre un llarg etcètera.

Actes esportius

Però la festa major de Salou també està conformada un ampli apartat esportiu on destaquen especialment la multitudinària pedalada popular que enguany celebra els 22 anys de trajectòria o el més que consolidat trofeu de 24 hores de futbol sala que enguany arriba a la 19 edició; el torneig de tennis taula o la cinquena edició de l’olimpíada escolar d’escacs, el torneig de natació benjamí o el de petanca, a més de la tercera edició del Skate Parkty, entre un llarg etcètera d’activitats que coordinen des d’esports.