La sanitat tarragonina vol recuperar el servei de cirurgia oncològica de pàncrees

El territori va deixar de fer intervencions hepatobiliopancreàtiques el 2012, quan Salut va decidir centralitzar tots els casos a Bellvitge

Per . Actualitzat el

El conjunt d’hospitals de les comarques de Tarragona i els seus professionals de cirurgia estan per la labor de recuperar la cirurgia oncològica esofàgica i hepatobiliopancreàtica (HPB), especialitats que històricament s’havien intervingut en diversos centres hospitalaris del Camp de Tarragona, però que es van perdre l’any 2012 quan la conselleria de Salut va decidir centralitzar tots els casos tarragonins a l’Hospital de Bellvitge (Barcelona). En l’actualitat una setantena de pacients oncològics del territori són derivats cada any a Bellvitge per ser operats de patologia esofàgica i HBP, fet que segons els facultatius locals és innecessari perquè tant els centres hospitalaris de Tarragona com els seus equips professionals estan capacitats i coordinats per encarregar-se de les intervencions quirúrgiques que es generen al territori. Aquesta demanda dels cirurgians tarragonins va ser traslladada per escrit a la Conselleria de Salut el 14 d’abril de 2015 i reiterada el passat mes de desembre per la gerència territorial de l’ICS a Tarragona i Terres de l’Ebre (en representació de tots els centres de la província), així com per les direccions clíniques dels hospitals Joan XXIII i el de Santa Tecla de Tarragona.

Entre els arguments de la sanitat tarragonina per recuperar aquest servei, recollits en l’escrit enviat a la Conselleria de Salut, hi ha les importants millores assolides a la província en l’àmbit cuadre2oncològic a partir de la creació de la Direcció Clínica del Servei de Cirurgia de l’Hospital Joan XXIII i el Verge de la Cinta Tortosa. La creació d’aquesta direcció clínica (gener 2014) ha servit per implementar els Comitès Oncològics Únics a tota la demarcació de Tarragona, tot unificant criteris i decidint en un entorn multidisciplinari quin és el tractament més adequat per a cada pacient. Aquests comitès únics dedicats al tractament dels pacients afectats de càncer de recte, càncer esofagogàstric i càncer de l’àrea hepatobiliopancreàtica estan integrats per especialistes dels diferents centres hospitalaris de la demarcació (Joan XXIII, Santa Tecla, Sant Joan de Reus, Hospital del Vendrell, Verge de la Cinta de Tortosa…) amb especial dedicació a cada àrea. Tot amb l’objectiu d’assolir una millor formació i expertesa dels diferents especialistes que tracten aquests pacients.

Un altre element clau per poder parlar de la recuperació de la cirurgia oncològica HBP a Tarragona és la tasca realitzada per l’Aliança Estratègica TGN Salut entre els proveïdors ICS, Xarxa de Santa Tecla i GIPSS a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès. L’aliança agrupa els professionals d’aquestes entitats, fet que permet la creació d’equips superespecialitzats i amb una elevada massa crítica de pacients oncològics per tal d’assolir els requeriments mínims de casos establerts en la instrucció de 2012, que va argumentar la derivació de pacients a Barcelona en el fet que cap dels hospitals tarragonins per si sol arribava al nombre de casos anuals atesos per justificar l’existència del servei. Amb la suma dels casos derivats per Joan XXIII, Santa Tecla i l’Hospital del Vendrell, i més afegint el de la resta d’hospitals de la província, s’assoleix amb escreix el mínim de casos anuals per considerar que Tarragona disposi de la seva pròpia unitat de cirurgia oncològica amb la participació de facultatius de tots els centres i amb seu a l’Hospital Joan XXIII.

En l’actualitat, uns 70 casos tarragonins són derivats anualment a Barcelona per ser operats d’HBP. Tant el diagnòstic com el preoperatori i tractament oncològic posterior es fan a la demarcació.

Un servei quirúrgic de referència amb implicació de professionals de tots els centres

El tractament de la patologia HBP requereix un cirurgià especialista, així com un equip multidisciplinari integrat per oncòlegs, anatomopatòlegs, radiòlegs i digestòlegs, a part d’altres especialistes consultors (dietistes, endocrinòlegs, geriatres, rehabilitadors, etc.) amb dedicació especialitzada per aquest tipus de patologia. Actualment els hospitals de les comarques de Tarragona, coordinant serveis i equips professionals, disposen dels recursos humans necessaris per poder diagnosticar i tractar tots els casos d’HBP que es registren a casa nostra. Així també es disposa de les instal·lacions i recursos tècnics apropiats perquè els professionals facin la seva feina. A Tarragona, per exemple, amb l’hospital de referència provincial (l’Hospital Joan XXIII) i un segon com és l’Hospital de Santa Tecla, tots dos dotats de tot l’equipament necessari (cures intensives, anestèsia i equipaments als quiròfans aptes per la cirurgia HBP). El treball conjunt dels professionals de tots dos centres, seguint els criteris únics aplicats al conjunt de la demarcació, són una garantia per a la ciutadania, que gaudiria d’un servei més eficient i pròxim i s’estalviaria desplaçaments incòmodes a Barcelona.

quirofan3

«El personal i els hospitals del territori estem preparats i coordinats. No cal derivar aquests pacients tarragonins a Barcelona»

Els responsables clínics dels serveis de cirurgia dels dos hospitals de Tarragona (Joan XXIII i Santa Tecla) ho tenen clar. La coordinació dels equips professionals d’ambdós centres, en col·laboració amb altres hospitals del territori com el Sant Joan de Reus o el Pius de Valls, fan que la sanitat tarragonina mereixi recuperar el servei de cirurgia oncològica esofàgica i hepatobiliopancreàtica. Des de fa gairebé un parell d’anys els diferents proveïdors de la sanitat pública al territori col·laboren i busquen sinergies en tots els àmbits assistencials per reduir les llistes d’espera, evitar les derivacions innecessàries a altres punts de Catalunya i incrementar el grau de resolució i eficiència dels recursos existents a les nostres comarques.

Recuperar el servei de cirurgia oncològica HBP, perdut per Tarragona el 2012 per criteris numèrics del departament de Salut, és una de les prioritats dels equips quirúrgics d’ambdós hospitals que, en el marc de l’aliança estratègica TGN Salut, fa temps que treballen en la coordinació d’equips i en la unificació de protocols assistencials. La doctora Rosa Jorba, directora clínica de cirurgia de cuadre3Joan XXIII, assegura que «a Tarragona estem preparats i coordinats per atendre i operar els casos d’HBP que es produeixen al territori. Disposem dels professionals qualificats i dels recursos tècnics per fer-ho en les mateixes condicions que a Bellvitge. Només alguns pacients amb patologia més complexa, que requereixin trasplantament hepàtic s’hauran de continuar traslladant. Però ja no serà el volum de pacients actual. És per això que demanem a Salut que es replantegi l’opció de retornar als hospitals de Tarragona la capacitat de recuperar un servei que fa uns anys ja s’oferia a la ciutadania». El doctor Joan Josep Pàmies, cap de cirurgia de l’Hospital de Santa Tecla, recorda que «des de fa temps treballem plegats per corregir els arguments que en el seu dia van donar des de Salut per treure el servei. Hem impulsat els comitès oncològics únics, que permeten que els professionals més especialitzats de cada centre puguin analitzar i determinar en comú què és millor en cada cas. Hem estandarditzat els protocols i també hem format equips multidisciplinaris amb professionals dels diferents centres. Així, busquem la millora en la formació continuada i en l’expertesa dels professionals, ja que s’incrementen el nombre de casos atesos». En aquest sentit, el doctor Pàmies apunta que «el 2012 des de Salut es va dir que la decisió de centralitzar el servei a Barcelona responia a la manca de massa crítica dels hospitals tarragonins. Però ara, amb la feina conjunta i la coordinació entre els diferents hospitals del territori, sí que sumem el nombre de casos que justifica que el territori disposi del seu propi recurs per atendre millor la ciutadania de les nostres comarques».

La doctora Jorba apunta que «no es tracta només d’un servei per a la gent de Tarragona ciutat sinó per als habitants de tota la província. Aquí tenen un paper cabdal els professionals de tots els centres, com ara el Sant Joan de Reus, el Verge de la Cinta de Tortosa, l’Hospital del Vendrell o el Pius de Valls, ja que es tracta d’oferir solucions tant a les persones que viuen a les grans ciutats com per a aquells habitants que viuen en un poble petit de l’interior de les Terres de l’Ebre. Pensi que actualment hi ha familiars de gent ingressada a Barcelona que han de fer viatges de més de dues hores per estar al costat del seu malalt. Això ho evitarem a mesura que incrementem els serveis que oferim des dels nostres hospitals».