Ballesteros: «He actuat dins de la legalitat»

Ballesteros es mostra confiat que aviat se’l desvincularà de la investigació del cas Inipro i afirma que se sent víctima d’una «persecució política»

Per . Actualitzat el

L’esperada compareixença de l’alcalde de Tarragona davant del jutge per la investigació del cas Inipro ja s’ha produït. Josep Fèlix Ballesteros, acompanyat de diversos companys de partit del consistori, ha comparegut aquest dimarts al jutjat instructor del cas per donar la seva versió dels fets durant pràcticament tres hores d’interrogatori. A la sortida, l’alcalde socialista ha reiterat la seva confiança en els estaments judicials. Es mostra confiat que aviat se’l desvinculi de la investigació, «ja que he obrat en tot moment dins de la legalitat», alhora que va afirmar que se sent «víctima» d’una persecució política, en aquest cas, per part de la CUP de Tarragona.

 

Ballesteros surt del jutjat després de declarar./Tomàs Varga

Ballesteros surt del jutjat després de declarar./Tomàs Varga

 

Una vintena de redactors i periodistes gràfics esperaven la sortida de l’alcalde de Tarragona. Ballesteros ha sortit distès i amb clares mostres de satisfacció després de gairebé tres hores de declaració. «El jutge ha estat molt correcte, m’he sentit molt còmode i m’han permès explicar-me amb tot el temps que he necessitat. He contestat totes les preguntes, tant de l’acusació com de la resta d’advocats, i he pogut donar la cara davant de la justícia, tal com he fet sempre davant dels mitjans de comunicació», ha dit Ballesteros a les portes del jutjat.

Segons l’alcalde tarragoní, «no només he dit que vaig obrar bé i dins de la legalitat, com crec que hem acreditat davant del jutge, sinó que també hem donat explicacions sobre la idoneïtat de l’externalització del servei de l’IMSS». Ballesteros, ha explicat al magistrat el model de contractació de l’empresa Inipro, ha dit davant dels periodistes que «confio plenament en la justícia. M’han preguntat sobre les contractacions del servei i jo he explicat la veritat. Que jo no tinc competències en matèria de contractació a l’Ajuntament, com cap alcalde de cap consistori».

Preguntat sobre el fet que ell continués signant decrets per pagar l’empresa Inipro malgrat els informes desfavorables dels tècnics municipals, Ballesteros argumenta que «decrets d’aquesta mena no són inhabituals en aquest ajuntament ni en cap ajuntament d’Espanya. Hi ha doctrina clara del Tribunal Suprem que diu que, per salvar la lentitud de l’administració a l’hora de licitar i contractar serveis externs que s’estan realitzant,  existeixen aquests decrets per validar aquests tipus de serveis i pagar-los. És per això que jo signo els pagaments dels serveis prestats per aquesta empresa, perquè en cas contrari jo sí que hauria comès un delicte d’enriquiment injust de l’administració. No tenia més remei que signar-los».

 

BALLESTEROS INIPRO

Ballesteros compareix davant dels mitjans distès a la sortida del jutjat. Hi va anar acompanyat dels regidors socialistes Javier Villamayor, Begoña Floria, Pau Pérez i del seu cap de gabinet, Josep Maria Bonet. / Fotografia: Tomàs Varga

 

Ballesteros ha aprofitat la seva compareixença davant dels mitjans per afirmar que se sent objecte «d’una certa persecució». L’alcalde ha anat més enllà assegurant que «el que buscaven és posar-me a mi davant d’aquesta investigació judicial quan saben que, si hi ha algú que no té res a veure amb cap irregularitat, aquest sóc jo. I ho saben perfectament, però busquen el ressò mediàtic de la investigació a través de la figura de l’alcalde». Preguntat sobre l’autoria d’aquesta persecució política de la qual se sent víctima, Ballesteros no ha dubtat a assenyalar «hi ha un objectiu polític per part de la CUP, que no és cap altre que posar-me a mi en el focus quan saben perfectament que jo no hauria de ser-hi. La meva responsabilitat era signar aquells decrets i considero que sí que hi ha una intencionalitat política per part de la CUP. El jutge, raonablement, recull aquesta denúncia i ara permet que jo em pugui explicar». Per últim, Ballesteros ha lamentat que «es faci política des dels estaments judicials, però el jutge ha estat correcte i confio plenament en la seva tasca». La declaració de la resta de persones investigades pel cas Inipro (fins a onze) prosseguiran el pròxim 1 de febrer amb la compareixença d’Antonio Muñoz, que va ser gerent de l’IMSS durant els anys investigats.

 

La Guàrdia Civil entrant a la seu de l’IMSS./Tomàs Varga

 

La declaració de la resta d’investigats, a partir de l’1 de febrer

La declaració de Josep Fèlix Ballesteros ha estat la primera de totes les persones que el jutge instructor citarà a declarar com a investigades en una instrucció que, com a mínim, s’allargarà fins al mes de març. El pròxim a declarar serà Antonio Muñoz, que va ser gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) en els anys investigats, el pròxim dia 1 de febrer. El jutge Joaquín Elías ha citat també a declarar l’exregidora de Serveis a la Persona, Victòria Pelegrín, i militants socialistes com Alejandro Caballero, Mario Burzuri o Maria Cecilia Mangini, així com directius de l’empresa.

La denúncia d’aquest cas es va originar el 2012 quan el comitè d’empresa de l’Institut Municipal de Serveis Socials va dur al consell rector unes presumptes irregularitats en un contracte que aquest organisme autònom mantenia amb l’empresa Inipro, amb l’objectiu de promoure l’associacionisme entre la població immigrada i la convivència als barris. Tot i que va provocar un cert rebombori al ple municipal, no va ser fins a l’estiu de 2013 que es va presentar denúncia davant de la Fiscalia. Ho va fer la CUP, llavors sense representació al consistori. A principis de 2015 el Ministeri Fiscal va veure indicis de delicte, per la qual cosa es van succeir un seguit d’esdeveniments —entre els quals, l’escorcoll d’instal·lacions municipals i del mateix Ajuntament— que han donat pas a la investigació de fins a onze persones.