Creu Roja reparteix ajuts de 16.000 euros per pagar factures de llum, aigua i gas

La institució alerta de la persistència de la ‘pobresa energètica’ en un sector important de la població

Per . Actualitzat el

Creu Roja alerta dels perills de l’anomenada ‘pobresa energètica’, és a dir, de la incapacitat per mantenir un habitatge en condicions climatitzades adequades per a la salut (18 – 20 graus a l’hivern i 25 graus a l’estiu).

Els resultats del 5è Observatori de Vulnerabilitat de Creu Roja, realitzat l’any 2013, destacaven que un 76% dels usuaris de la institució a la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre tenien problemes per fer front al pagament mensual dels subministraments bàsics i que un terç dels usuaris admetien no haver pogut pagar algun rebut de l’aigua, la llum o el gas. Així mateix, un 37,7% de les persones enquestades tenien problemes per garantir una temperatura òptima a la llar, ja que no disposaven de sistemes de calefacció. A falta d’un nou estudi que actualitzi amb detall les dades, els tècnics constaten que la situació actual no difereix molt d’aquesta radiografia, ja que si bé el nombre total de persones en situació de vulnerabilitat ha disminuït lleugerament, molts dels usuaris han vist agreujada la seva situació com a conseqüència de la llarga crisi.

Entre les causes de la persistència de la pobresa energètica es troben la disminució d’ingressos a les llars (a causa de l’elevada taxa d’atur), l’encariment dels preus de l’energia, l’antiguitat d’alguns habitatges i la disminució d’ajudes i subvencions. Amb la baixada de les temperatures es complica més aquesta situació i el seu impacte en la salut de les persones, ja que el fred i la humitat permanent en una llar poden comportar problemes respiratoris importants com asma o bronquitis. A més, aquestes condicions constitueixen una de les causes de l’augment de la mortalitat causada per malalties cardiovasculars i respiratòries entre persones més grans de 60 anys durant els mesos d’hivern.

Aquest 2015 que tot just hem acomiadat Creu Roja va repartir al conjunt de Tarragona i les Terres de l’Ebre 159 ajudes a famílies en situació de vulnerabilitat per ajudar a pagar rebuts pendents de llum, aigua i gas. La suma total dels diners repartits és de 16.119,11 euros. Els fons per a aquests ajuts provenen fonamentalment dels programes d’atenció urgents per a les necessitats bàsiques finançats per l’IRPF.

A la ciutat de Tarragona, el Centre d’Atenció Diürna Tomàs Grau obre les seves portes un cop a la setmana perquè aquelles famílies amb dificultats puguin utilitzar les rentadores i assecadores de l’equipament per netejar periòdicament la seva roba. L’any 2015 aquest servei va registrar 13 usuaris.