Artur Mas se sacrifica pel procès i Carles Puigdemont serà el nou president català

L’alcalde de Girona serà investit diumenge com a nou cap de l’executiu i la CUP incorporarà dues diputades a la dinàmica de Junts pel Sí per garantir la governabilitat del Parlament de Catalunya

Per . Actualitzat el

El poble català no haurà de tornar a eleccions el mes de març i el camí del procés sobiranista iniciat el 27 de setembre continuarà tal i com estava previst, però sense la figura d’Artur Mas com a president de la Generalitat. A última hora Junts pel Sí i la CUP han arribat a un acord per evitar la convocatòria automàtica de noves eleccions. En aquest acord ha estat clau la determinació personal d’Artur Mas de renunciar a la presidència de la Generalitat. Mas, que ha anunciat que en cap cas es tracta d’una retirada de la política, fa un «pas al costat» i ha proposat l’alcalde de Girona i actual president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Carles Puigdemont, perquè esdevingui el nou president de la Generalitat a partir d’aquest mateix diumenge 10 de gener. A canvi, la CUP s’ha compromès per escrit a no votar cap resolució parlamentària en la mateixa línia que la resta de forces polítiques contràries al procés i, a més a més, farà dimitir 2 de les seves diputades i les incorporarà a la dinàmica de treball de Junts pel Sí perquè el grup majoritari pugui assolir el suport de 64 diputats, els necessaris per poder tirant endavant propostes legislatives i decisions junt amb l’abstènció o els vots favorables dels 8 candidats que finalment representaran els interessos de la CUP.

Ha estat el mateix Artur Mas qui ha informat els mitjans de comunicació sobre aquest acord que desbloqueja la situació política a Catalunya i que, ha reiterat, és una garantia perquè la voluntat sobiranista del poble català tiri endavant.

Per a Mas, «tant important era donar continuïtat al projecte sobiranista de Junts pel Sí com garantir la governabilitat del país en el seu dia a dia. Amb aquest acord s’aconsegueix tot això». Artur Mas ha reconegut que la seva decisió de renunciar a la presidència de la Generalitat «no és agradable, perquè porto cinc eleccions a les esquenes i les he guanyat totes, malgrat que no sempre he pogut governar. Vaig haver de lluitar contra dos tripartits, contra la crisi, contra un govern amb majoria absoluta del PP i, tot això, mentre a Catalunya hi havia un clam creixent cap a la independència. He posat sempre les urnes a disposició de la gent quan ha estat necessari i ara, com sempre, poso el país per damunt de tot».

El president sortint de la Generalitat ha recordat que «no deixo la política» i ha marcat com a una de les seves prioritats immediates treballar en la refundació de Convergència Democràtica de Catalunya, «fet que és molt necessari ara mateix». Artur Mas, que no ha avançat si mantindrà el seu acte de diputat al Parlament, ha advertit que amb la seva renúncia a la presidència de la Generalitat queda alliberat del compromís de no presentar-se mai més a les eleccions de la Generalitat, si bé no ha volgut deixar clar si es tornarà a presentar com a cap de llista de CDC en pròxims comicis.

L’elecció de Carles Puigdemont (CDC) com a nou president de la Generalitat se sotmetrà a votació del Parlament aquest mateix diumenge. Puigdemont ha estat proposat personalment per Artur Mas. Es tracta d’una persona molt vinculada al municipalisme i amb àmplia experiència en política catalana. És diputat al Parlament des de 2006. Té 53 anys, està casat i té dues filles. És periodista de professió.

Carles Puigdemont, alcalde de Girona, serà el nou president de la Generalitat

Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de l’AMI, serà el nou president de la Generalitat de Catalunya a proposta del president sortint, Artur Mas.