Increïble empat a l’assemblea de la CUP entre el «sí» i el «no» a Artur Mas

El sorprenent resultat de l’assemblea anticapitalista obliga la CUP a convocar un consell polític ampliat, ens que serà l’encarregat de prendre la decisió definitiva el proper 2 de gener

Per . Actualitzat el

Tres mesos després de les eleccions del 27 de setembre, l’assemblea de la CUP no ha servit per decidir el futur polític de Catalunya. Després de 3 rondes de votacions, finalment l’opció favorable a investir Artur Mas com a nou president del govern català ha obtingut un total de 1.515 vots, tot just els mateixos que ha assolit l’opció de negar-se a la investidura de Mas i a continuar negociant amb Junts pel Sí un candidat alternatiu a la presidència. El perfecte i sorprenent empat 50-50% deixa la direcció de la CUP en un escenari inesperat, motiu pel qual la formació ha posposat la seva decisió definitiva per al pròxim 2 de gener.

 

Les bases de la CUP han decidit el futur polític de Catalunya aquest dissabte a Sabadell

L’empat a vots, fet que no estava contemplat en el reglament de l’assemblea, ha obligat la CUP a  convocar un consell polític ampliat, amb representants de les territorials i el secretariat nacional més el grup d’acció parlamentària -un grup de persones que fiscalitza l’actuació dels diputats-, i que serà l’encarregat de prendre la decisió definitiva. Abans, però, es reuniran un altre cop les assemblees territorials.

La divisió en el si de la CUP ha estat evident durant tota la jornada amb resultats molt igualats en les tres rondes de votació, si bé sempre amb una ajustadíssima victòria dels vots contraris a la investidura de Mas. El moment més tens de l’assemblea de la CUP s’ha viscut quan s’han donat a conèixer els resultats de la segona ronda de votacions. L’opció de dir ‘no’ a la investidura i demanar a JxSí que proposi un candidat alternatiu o es convoquin unes noves eleccions ha obtingut 1.512 vots (49,8%), mentre que l’opció d’acceptar l’acord i la investidura n’ha obtingut 1.482 (48,71%). Al darrere amb només 28 vots (0,92%) hi ha quedat l’opció d’acceptar Mas però no el pla de xoc. Això significava que les dues opcions a favor de la investidura obtenien només dos vots menys que l’opció que refusar el president en funcions.

A la recerca de més del 50%

Els estatuts assemblearis de la CUP exigien que la decisió final presenti el suport mínim de més el 50% dels vots, motiu pel qual ha calgut anar a la tercera i decisiva ronda de votacions. En aquesta  no s’han admès vots nuls (en la segona votació havien votat nul 6 persones) ni en blanc (havien votat en blanc 14 persones). En aquesta última ronda de votació ja havien caigut les opcions 3, el que proposava acceptar la investidura però no l’acord amb Junts pel Sí, i la 4. Es decidia doncs només entre el ‘sí’ a Mas amb pla de xoc, o el ‘no’ definitiu a la investidura. Una decisió, per tant, a cara o creu. Finalment el resultat d’empat entre els vots a favor i en contra d’Artur Mas deixa les coses sense decidir una vegada més.

CXOyS7hWEAAha7m