Rajoy, en mans del PSOE i Mas, en mans de la CUP

Per . Actualitzat el

Catalunya i Espanya tancaran el 2015 sense president. Un fet insòlit, ja que per primera vegada coincideix que després de les eleccions no es pot assegurar amb rotunditat ni qui serà el nou president de la Generalitat de Catalunya ni tampoc el futur president del Govern Central. Els líders de les dues formacions més votades a les generals i a les autonòmiques estan en mans d’altres formacions, fet que sense cap mena de dubte condicionarà molt els seus plantejaments de govern si al final aconsegueixen investir-se com a nous presidents.

El cas català sembla que arriba a la fi. Aquest 27 de desembre la CUP, formació amb només 10 diputats al Parlament de Catalunya, decidirà en assemblea si dóna llum verda a Artur Mas com a president. El sí de les bases de la CUP, però, no li sortirà gratis al líder de Junts pel Sí, que ja ha accedit a incorporar canvis importants en el seu programa de govern. Un d’aquests canvis afecta directament les nostres comarques, ja que si Artur Mas és president amb el suport dels anticapitalistes el gran projecte de turisme i oci de BCN World no es farà. Quedarà suspès sine die i, amb tota probabilitat, es quedarà en el calaix de les últimes prioritats del país. En cas contrari, anirem de nou a eleccions.

Espanya també té a hores d’ara un president en funcions segrestat per una altra formació política. La baixada del PP de Mariano Rajoy en les generals del 20D el deixen en mans del principal partit de l’oposició, el PSOE de Pedro Sánchez, que haurà de decidir si facilita la governabilitat de la formació més votada o si, al contrari, intenta que l’Estat faci un gir polític cap a l’esquerra amb el suport de Podemos i dels partits nacionalistes de Catalunya i el País Basc. La fi del bipartidisme i la fulgurant entrada de Podemos canvia l’escenari a Espanya, igual que la CUP l’ha canviat a Catalunya.