Catalunya i Espanya, sense president

A punt de finalitzar l’any, Artur Mas espera l’assemblea de la CUP per assolir la presidència de la Generalitat. A Espanya, Mariano Rajoy podria quedar-se fora de la Moncloa si les esquerres de PSOE i Podemos fan pinça al Congrés

Per . Actualitzat el

La situació d’impàs viscuda a Catalunya des de les eleccions del 27-S, amb gairebé tres mesos de negociacions fallides entre JuntsxSí i la CUP, es trasllada ara també al Congrés de Diputats. A punt de finalitzar l’any 2015, la investidura del nou president de la Generalitat encara està a l’aire. Tot queda pendent de l’assemblea que la CUP ha de celebrar el pròxim 27 de desembre, on les bases del partit decidiran si finalment desbloquegen el nomenament de Mas o, en cas contrari, el poble català va novament a eleccions. A Espanya la situació és encara més complicada, ja que Rajoy necessita tancar un acord amb el seu màxim rival, el PSOE, si vol assolir l’estabilitat necessària per governar. La continuïtat del líder del PP a la Moncloa fins i tot perilla si les esquerres (PSOE i Podemos) fan pinça per forçar un nom de consens per ocupar la presidència o, fins i tot, per deixar el PP com a partit de l’oposició.

A Catalunya la investidura de Mas fa tres mesos que està en mans de la CUP, que haurà de decidir-se en els pròxims dies si vol evitar que s’iniciï el procés automàtic de convocatòria per a unes noves eleccions que, a hores d’ara, només beneficiarien ERC. La CUP decidirà el 27 de desembre a Girona.

A Espanya, el PP continua com a força més votada, però es veurà obligat a cedir a les condicions d’alguna de la resta de formacions polítiques amb representació al Congrés. El pacte més ràpid seria tancar un govern de concentració amb el PSOE, el segon partit de l’Estat, fet que els socialistes han descartat, ja que no volen la continuïtat de Rajoy a la Moncloa. Aquí s’obre la possibilitat legal que ambdues formacions acordin un nom de consens, extern als dos partits, per ocupar la presidència d’Espanya els pròxims quatre anys.

Una altra possibilitat és una aliança entre PSOE i Podemos que, juntament amb els suports de formacions nacionalistes com ERC, PNV i Democràcia i Llibertat, podrien formar un govern compromès amb el canvi de model de l’Estat, inclosa fins i tot la possibilitat que a Catalunya se celebrés un referèndum d’autodeterminació. El Senat, però, on el PP segueix amb majoria absoluta, frenaria qualsevol intent de modificació de la Constitució.

La tercera opció, si no hi ha acord per investir nou president, és anar novament a eleccions, fet que també podria passar a Catalunya.