‘Podem’ guanya a Tarragona i a Catalunya. A Espanya caldrà un govern de coalició

La llista d’En Comú Podem, liderada per l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, és la formació més votada a la demarcació de Tarragona. El PP de Rajoy guanya a l’Estat, però ho té difícil per governar. Les esquerres del PSOE i Podemos el podrien fer fora.

Per . Actualitzat el

Les eleccions d’aquest 20D han confirmat que el bipartidisme PP-PSOE s’ha acabat a Espanya. El Partit Popular de Mariano Rajoy ha tornat a ser la formació més votada al conjunt d’Espanya, però molt lluny de la majoria absoluta ostentada en els comicis d’ara fa quatre anys. El PP es quedarà amb 123 diputats (186 l’any 2011) i ni sumant amb els 40 assolits per Ciutadans aconseguiria superar la suma del PSOE (90 diputats) i Podemos (69 diputats). Amb la majoria absoluta fixada en els 176 diputats, un possible acord entre el partit de Pedro Sánchez (PSOE) i Pablo Iglesias (Podemos) també necessitaria els suports d’altres formacions, per exemple, de les dues formacions catalanistes, ERC (9 diputats) i Democràcia i Llibertat (8 diputats), per poder conformar govern i fer que l’Estat entrés en una nova etapa d’esquerres. Això, però, requerirà un difícil entesa entre la formació socialista, que en cap moment s’ha mostrat partidària d’un referèndum a Catalunya, i la formació de Podem, que en les darreres setmana sí que s’ha compromès a facilitar la celebració d’un referèndum català en cas de governar a l’Estat. Pel que fa al Senat, tot apunta que el PP conservaria la majoria absoluta a la cambra, fet que reduïria la possibilitat de modificar la Constitució Espanyola per tal que a Catalunya es pugués celebrar un referèndum d’autodeterminació. Tampoc és descartable un acord entre PP i PSOE que tanqui definitivament la porta al procés català.

Amb tot, correspon al PP, com a formació més votada al conjunt de l’Estat, iniciar la ronda de converses amb la resta de formacions per intentar tancar acords que garanteixin la governalitat de l’Estat durant els pròxims quatre anys. S’obre doncs un període de negociacions polítiques mai vistes a Espanya on, sense assolir uns resultats extraordinaris, el sobiranisme català podria tenir un paper clau en la configuració dels acords definitius als que s’arribin per escollir el pròxim president del Govern espanyol. En aquest sentit, Mariano Rajoy ja ha anunciat que intentarà formar govern: «Ens correspon, ja que hem assolit més de 30 diputats més que la segona formació més votada. Espanya necessita un govern estable i encara queda molta feina per fer. Espanya necessita un govern amb suport parlamentari i amb l’únic objectiu de servir els interessos generals de tots els espanyols».

Resultats als comicis espanyols

 

CATALUNYA

La versió catalana de Podemos, En Comú Podem, ha estat la gran vencedora en els comicis a Catalunya. La formació emergent de Xavier Domènech ha assolit 12 dels 47 diputats escollits per Catalunya. La segona força és ERC, amb 9 diputats, mentre que PSC i Democràcia i Llibertat n’assoleixen 8. Tanquen la llista de diputats catalans Ciutadans i el PP amb5 escons cadascun.

Resultats Catalunya

Resultats a Catalunya

 

 

TARRAGONA

A Tarragona la formación més votada, però per poc, ha estat també En Comú Podem, encapçalada per l’alcalde d’Altafulla Fèlix Alonso. Malgrat això hi ha sis formaciones que assoleixen representación amb un únic diputar. En Comú Podem, ERC, PSC, Democràcia i Llibertat, Ciutadans i PP col·locaran els seus respectius caps de llista al Congrés de Diputats durant la pròxima legislatura.

Resultats a Tarragona

Resultats a Tarragona

 

Tots els resultats generals, per comunitats i per demarcacions els podeu trobar en aquest accés directe a la web del Ministerior de Interior

  • oneusername

    Home!, per fi ja sabem on estava el Herrera…