A la recerca del vot indecís

Tarragona és la demarcació catalana amb més votants indecisos, prop de 190.000, segons el darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO)

Per . Actualitzat el

Més de 30.000 electors de la circumscripció de Tarragona, segons el darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió, no decidiran el seu vot fins al mateix diumenge 20 de desembre. Davant d’aquesta situació, les darreres hores de la campanya electoral són decisives tant per als candidats i candidates a la presidència del govern de l’Estat (Rajoy, Sánchez, Rivera i Iglesias) com per als caps de llista locals. La de Tarragona és la demarcació de Catalunya on més difícil és fer previsions, ja que es calcula que hi ha un paquet de 190.000 votants que ara fa uns dies encara no tenien clar quina formació votar.

En aquests comicis generals, per primera vegada en molts anys, el votant històric de PP i PSOE es troba amb la possibilitat de canviar el seu vot sense renunciar al seu posicionament ideològic d’esquerres o de dretes. El PP tarragoní troba en Ciutadans el seu enemic natural, fet que ja es va veure en les darreres eleccions municipals i també en les autonòmiques. El PSC-PSOE, per la seva banda, veu com el corrent de Podemos, que en la seva versió catalana es diu En Comú Podem, aspira a convertir-se en la força política referent per al vot progressista a l’Estat espanyol. De fet, algunes enquestes apunten que a Catalunya En Comú Podem podria convertir-se en la força més votada, fet que seria històric, ja que en les generals el PSC sempre havia assolit els seus millors resultats. El líder local d’aquesta formació, Fèlix Alonso (alcalde d’Altafulla) es postula com un dels triomfadors d’aquest diumenge en clau local, ja que algunes enquestes sobre la intenció de vot territorial situen En Comú Podem al mateix nivell d’intenció de vot i fins i tot millor que la resta de formacions històriques del territori (PP, PSC i Unió).

L’altre gran bloc d’indecisos correspon a l’electorat que s’adreça a les urnes en clau catalanista. Després de l’experiència exitosa de Junts pel Sí en les autonòmiques, Convergència Democràtica de Catalunya i ERC han decidit presentar-se per separat. El vot sobiranista, doncs, que tampoc no té l’opció de la CUP (que no concorre a les generals) haurà de decidir-se entre Democràcia i Llibertat (nom de la nova coalició liderada per Convergència) i Esquerra. Democràcia i Llibertat, que té Ferran Bel com a cap de llista local, intentarà explotar al màxim la figura del seu valedor, Artur Mas, per arreplegar el vot sobiranista a Catalunya per continuar amb el procés. ERC, per la seva banda, posa el vot tarragoní en mans de l’exsindicalista Jordi Salvador, que finalment s’ha atrevit a fer el salt a la política.

Unió, per la seva banda, a la qual cap enquesta dóna representació al Congrés, confia a millorar els resultats de les darreres municipals i autonòmiques després de l’escissió de CDC.