El PP guanyaria les eleccions però necessitarà Ciutadans per governar

Segons el baròmetre del CIS, la formació que s’emportaria la victòria en els comicis a Catalunya seria En Comú Podem

Per . Actualitzat el

El passat dijous 3 de novembre es va donar el tret de sortida a la campanya electoral per als comicis generals del 20 de desembre que han de configurar el govern espanyol per als pròxims quatre anys. Segons l’enquesta del CIS, el PP surt com a clar favorit mentre que la segona força més votada seria el PSOE, que se situaria 8 punts per sota del patit que encapçala Mariano Rajoy.  Tot apunta que les grans sorpreses d’aquestes eleccions seran l’important avenç de Ciutadans i el retrocés dels partits nacionalistes. En aquest sentit, CDC, que es presenta sota les sigles de Democràcia i Llibertat, obtindria 9 parlamentaris mentre que ERC se situaria en 7. Unió no obtindria representació parlamentària.

Segons el darrer últim baròmetre del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS), el PP obtindria la victòria per majoria simple amb el 28,6% dels vots, seguit del PSOE, que es quedaria gairebé 8 punts enrere, amb el 20,6% dels vots. Aquest lloc com a segona força podria perillar per la potent irrupció del partit d’Albert Rivera que amb el 19% dels vots li podia disputar ser el cap de l’oposició. El quart partit en discòrdia, ja molt enrere i despenjat dels primers llocs, se situaria la formació encapçalada per Pablo Iglesias, Podemos, que obtindria el 9,1% dels vots.

En escons, aquests resultats es traduirien en un total d’entre 120 i 128 per al PP (actualment en té 185) i entre 77 i 89 per al PSOE (actualment en tenen 109) mentre que el premi gros se l’endurien Ciutadans, que passaria de no tenir representació parlamentària a tenir entre 63 i 66 diputats, i Podemos, que es quedaria entre 23 i 25 diputats.
Aquests resultats convertirien la força encapçalada per Albert Rivera en imprescindible per al PP si vol formar govern i sumar els 176 escons en què se situa la majoria absoluta.

Tot i que Podemos va a la baixa, la suma de les diverses marques de la formació com són En Comú o altres com En Marea  (Galícia) els permetria aconseguir una representació parlamentària significativa.
Per la seva banda Izquierda Unida-Unidad Popular conservaria la seva representació amb entre tres i quatre escons
Resultats a Catalunya

Pel que fa als partits catalans, CDC, que es presenta en aquests comicis sota les sigles de Democràcia i Llibertat, seria la cinquena força política amb 9 parlamentaris (actualment en té 16) mentre que ERC es beneficiaria de la baixada del seu soci a Catalunya i aconseguiria 7 diputats (actualment en té 3). Unió no obtindria representació parlamentària.

Una dada significativa segons el sondeig és que el partit que guanyaria les eleccions a Catalunya seria En Comú Podem, mentre que per darrere quedarien empatats C’S i Democràcia i Llibertat amb 9; PSC amb 7-8, ERC, amb 7 i PPC amb quatre.
A la demarcació de Tarragona es presenten un total de 13 candidatures: Democràcia i Llibertat, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Partit Popular (PPC), En Comú Podem, Esquerra Republicana de Catalunya-Catalunya Sí (ERC), Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i Ciutadans (C’s). També s’hi presenten el Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA), Partit Comunista del Poble Català, Unión Progreso y Democracia (UPyD), Escons en Blanc, Recortes Cero i Ciudadanos de Centro Democrático.

Caps de llista a les comarques tarragonines