El Patrimoni de Tàrraco ja té la seva plaça i moneda pròpies

Ajuntament, Estat i Generalitat crearan a partir d’ara un consorci de col·laboració per gestionar el futur monumental de la ciutat

Per . Actualitzat el

El dilluns 30 de novembre va fer tot just 15 anys que el conjunt arqueològic de Tarraco va ser declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO. Una efemèride que la ciutat ha volgut commemorar amb un programa farcit d’activitats, i amb un acte central en què han participat les persones que han contribuït, al llarg dels anys, a aconseguir i mantenir aquest reconeixement. Així, el mateix dia 30 a la tarda es va inaugurar la plaça de la Unesco, que fins ara no tenia nom, a la rotonda situada davant la capçalera del circ romà. En un acte més institucional, a l’Ajuntament de Tarragona, es va presentar la moneda de Tàrraco, de cinc euros i de curs legal, inclosa en la col·lecció de Monedes del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, creu que la ciutat ha canviat molt en aquests darrers quinze anys. Especialment en «com els tarragonins i les tarragonines incorporen al seu imaginari aquesta riquesa patrimonial de la Tàrraco». Així, el passat de la ciutat està «més valorat», ha dit. I és que la declaració «va significar un punt d’inflexió amb la dedicació de la nostra ciutat al seu passat», ha recordat, «perquè és un gran present, però ens dóna unes garanties de futur d’estabilitat, turisme, marca cultural de prestigi i de reconeixement nacional i internacional», ha dit.
En el full de ruta del patrimoni romà de la ciutat, Ballesteros es marca diversos objectius. D’una banda, la recuperació del teatre romà, una «assignatura pendent» fins ara, però amb un acord amb la Generalitat molt a prop per iniciar els treballs. D’altra banda, la creació del consorci de col·laboració i gestió de Tarraco entre l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona –incorporant també altres agents com la URV o l’ICAC–, per la gestió del conjunt patrimonial, però també «pel gran Museu Nacional Arqueològic que Tarragona necessita», a la Tabacalera.

L’alcalde també ha confirmat que al pressupost municipal del 2016 hi haurà una partida específica per a Tarraco Viva i el «gran centre permanent» que s’ubicarà al palau de fires de la ciutat. «Som la ciutat que millor explica les pedres i que millor explica la història». I a això, ha afegit, «contribueix de manera absolutament inqüestionable Tarraco Viva» i aquells que el visiten, unes 300.000 persones en quinze dies cada any.moneda